Ubijate li sve dobro u hrani krivim kuhanjem?

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Kako smanjiti gubitak vitamina prilikom kuhanja? Koji je oblik kuhanja i pripreme namirnica najbolji? Gotovo svaka priprema hrane rezultirat će gubitkom hranjivih tvari, od guljenja i sjeckanja, stajanja na zraku, do pranja ili termičke obrade.

Izlaganjem hrane visokim temperaturama gubi se u prosjeku 20-80% vitamina, dok je gubitak minerala i aminokiselina manji.

Kuhati ili ne?

Svježe namirnice osiguravaju nam visoki udio esencijalnih nutrijenata i važno je da ih svakodnevno unosimo (najsretniji su oni koji imaju vlastito ‘eko’ povrće). Međutim, određeni dio nutrijenata iskoristiviji je u organizmu ako se prethodno termički obradi (likopen, lutein i drugi karotenoidi iz crvenog i narančastog povrća, sumporasti spojevi iz luka i brokule itd).

Kuhanje ima i ulogu inaktivacije bakterija, prvenstveno u mesu, uklanjanju neželjenih toksina iz mahunarki, smanjenju fitata u žitaricama, koji mogu ometati apsorpciju drugih hranjivih tvari itd.

Ono što se često zaboravlja je način i vrijeme pripreme pojedinih namirnica. Hrana se tradicionalno prekuhava i, osim što gubi svoj izvorni okus, gubi i na prehrambenoj vrijednosti. Katkad samo dvije minute čine razliku između dovoljno skuhanog i prekuhanog povrća, što ćemo primjetiti po njegovoj teksturi i boji.

Najbolji načini pripreme hrane

Parenje i kuhanje povrća, pirjanje na temeljcu ili vodi s malo ulja, variva na temeljcu s malo ulja, poširanje ribe, grilanje mesa bez ulja neki su od zdravijih načina pripreme namirnica. Ograničite vrijeme pripreme, za određenu vrstu povrća 2-3 minute termičke obrade bit će dovoljno!

Povrće nemojte stavljati u vodu ili cjedilo prije nego je prokuhala, kako biste skratili vrijeme obrade i smanjili kontakt s vodom. Poklopite povrće ili ribu kod kuhanja ili parenja, kako bi se dio hranjivih tvari koji ‘ishlapi’ ipak vratio natrag u vodu/posudu.

Povrće poput cvjetače i brokule najbolje je pariti do 5 minuta (tj. kada je sredina mekana, a vanjski dio ostaje hrskav), dok je blitvu i špinat bolje kuhati (2 minute) u vodi, kako bi se smanjio udio nepoželjne oksalne kisline. Njih nemojte poklapati i bacite vodu od kuhanja.

Izbjegavate izlaganje ulja visokim temperaturama ili pripremajte obroke na maloj količini ulja, uz dodatak vode ili temeljca, a gotova jela začinite maslinovim, bučinim ili nekim drugim kvalitetnim uljem i/ili marinadama. Limunov sok će jela također zaštititi od prebrze oksidacije.

Odgovorila: Jasna Ćerić,
magistra nutricionizma

Izvor: Magazin.hr

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Pohani lungić u umaku od buće

Ovo jelo bit će dilema mnogih rasprava, jer najukusniji i najmekši dio svinjskog mesa nije uobičajeno pripremati na ovaj način. Ali neke namirnice moram...

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Povezani članci

Pripazite na ovaj proizvod!

Kupili ste svježu tunjevinu i niste je još upotrijebili? Ni nemojte, vratite je u trgovinu i ostanite zdravi! Ministarstvo poljoprivrede na zahtjev subjekta u poslovanju...

Problemi s lososom

Ako u svom hladnjaku ili u zamrzivačima imate jedan od ova dva proizvoda ili oba pripazite i vratite ih u trgovine, jer su potencijalno...

Koliko često prati ruke?

Pranje ruku šest do deset puta dnevno znatno smanjuje rizik za infekciju koronavirusom, sugerira istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji. Znanstvenici s University College London su...