Želite poboljšati prehranu? Za početak sredite kuhinju

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Izbacite stare i loše namirnice iz kuhinje i zamijenite ih kvalitetnijima.

Često ne možemo pronaći sve potrebne svježe sastojke za neko jelo na tržnici ili u dućanu. Nemate li k tome još naviku svakodnevno kupovati namirnice koje vam trebaju za pripremu hrane taj dan, sigurno imate razne zalihe u smočnici. Mogli bi raščistiti kuhinju, pregledati sve namirnice, te izbaciti one stare i s proteklim rokom trajanja.

Evo nekoliko prijedloga Marka Bittmana iz New York Timesa što učiniti i kako zamijeniti neke namirnice boljima, kako bi pripremljena hrana bila bolja i ukusnija:

Izbacite: kocke za juhu ili juhu u vrećici.
Umjesto toga: prokuhajte mrkvu, celer i pola luka u pola litre vode 10-tak minuta i bit će bolje od kocke. Imate li malo piletine, narežite je na male kockice, skuhajte je pola sata s povrćem, ne može se niti usporediti s juhom iz kocke ili vrećice.

Izbacite : pakirane krušne mrvice
Umjesto toga: Uzmite mrvice, kockice ili šnite kruha te ih prepržite u slabije ugrijanoj pećnici dok se ne osuše i lagano ne posmeđe uz povremeno okretanje, ili iz ispecite na maslinovom ulju uz miješanje dok ne posmeđe. Pripremite li kruh na prvi način u pećnici, možete ga držati duže vrijeme i koristiti na razne načine, a ispečete li ga na maslinovom ulju, imat će bolji ukus, no najbolje da ga odmah i iskoristite.

Izbacite: gotove umake za salatu i marinade
Umjesto toga: uzmite maslinovo ulje i ocat ili limunov sok i kombinirajte ih sa solju, paprom i po mogućnosti malo senfa ili light majoneze. Želite li nešto drugačije dodajte češnjak, balsamico, preprženi sezam, bademe…

Izbacite: začine starije od godinu dana. One koji su duže stajali obavezno pomirišite prije upotrebe i pogledajte rok trajanja, kako bi provjerili da nisu ustajali ili pokvareni.
Umjesto toga: kupite nove začine. Dobro je u kuhinji imati gotovo sve začine. Preporučamo vam da u prehranu uvrstite više kardamoma (stavite ga u savijače i kolače), kumina (odlično se slaže s jelima od graha), sušene feferone, svježi ili sušeni đumbir (ukusan uz većinu povrća) i curry (uz jela od piletine te pileću juhu). Okus hrane će vam obogatiti i estragon, kopar i ružmarin. Pomiješajte malo maslinovog ulja i estragona ili ružmarina i time premažite piletinu prije nego je stavite peći. Kopar se također dobro slaže s piletinom, ali i ribom, krastavcima i mnogim juhama.

Izbacite: sušeni peršin i bosiljak.
Umjesto toga: uzmite svježi peršin, koji možete držati tjedan dana u frižideru, ili pak kupite te biljke u tegli i stavite ih na prozorsku dasku u kuhinji, kako bi uvijek imali svježi začin pri ruci, osim ako nemate mačku u kući.

Izbacite: grah u konzervi.
Umjesto toga: kupite suhi ili mladi grah, koji ima puno bolji okus. Možete se poslužiti i smrznutim mladim grahom, kupljenim ili ga sami skuhajte i smrznite.

Izbacite: ekstrakt vanilije.
Umjesto toga: kupite mahune vanilije. Skupe su, ali izvrsne i jednom kad ih probate, više se nećete vraćati na ekstrakte. Možete ih čuvati u staklenoj posudi ili epruveti s čepom, ili ih možete staviti u posudu sa šećerom.

Izbacite: grašak u konzervi
Umjesto toga: kupite smrznuti grašak. Većina smrznutog povrća, uključujući grašak je mnogo bolja od povrća u konzervi.

Izbacite: pire od rajčice u konzervi
Umjesto toga: uzmite koncetriranu rajčicu u tubi. U pravilu vam ne trebaju više od dvije žlice koncentrirane rajčice, pa umjesto da otvarate cijelu konzervu za to, istisnite koliko vam treba iz tube – manja je vjerojatnost da će vam se pokvariti prije nego je cijelu iskoristite.

Izvor: Žena.hr

Prethodni članakLiker od pive
Sljedeći članakI povrće može biti delicija

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Povezani članci

Pripazite na ovaj proizvod!

Kupili ste svježu tunjevinu i niste je još upotrijebili? Ni nemojte, vratite je u trgovinu i ostanite zdravi! Ministarstvo poljoprivrede na zahtjev subjekta u poslovanju...

Problemi s lososom

Ako u svom hladnjaku ili u zamrzivačima imate jedan od ova dva proizvoda ili oba pripazite i vratite ih u trgovine, jer su potencijalno...

Koliko često prati ruke?

Pranje ruku šest do deset puta dnevno znatno smanjuje rizik za infekciju koronavirusom, sugerira istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji. Znanstvenici s University College London su...