Dobošica Smiljke Mihelje pomela konkurenciju na Kriškim oblizekima!

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Smiljka Mihelja iz Okešinca laureatkinja je ovogodišnjih Kriških oblizeka. Njezina doboš torta, prema mišljenju ocjenjivačkog suda, najbolja je od sto pedeset ocijenjenih slastica.

Šezdesetpetogodišnja baka kaže da kolače radi čitav život, ali joj broj ispečenih nije lako izračunati jer od dvadesete godine radi najmanje jedan kolač ili tortu tjedno. Omiljenu slasticu nema, nego peče ono što najviše razveseljava njezine najbliže, pogotovo unuke. Zato njezinom kuhinjom dominiraju bućnice, štrudle, mađarice i drugi tradicionalni kolači. Dugo je željela napraviti doboš tortu, no u tu slastičarsku avanturu nije htjela krenuti dok ne nabavi pravi recept. Čekanje se isplatilo, zaključuje ocjenjivački sud, oduševljen izgledom i kvalitetom pobjedničke torte.

Ovogodišnja pobjednica, gospođa Smiljka Mihelja

… i pobjednička torta

„Ove smo godine na festivalu imali širok raspon vrlo zanimljivih slastica. Stvarali su ih muškarci i žene, a iako je riječ o amaterima, neke slastice djeluju kao da su ih radili profesionalni slastičari“, kazala jeBožica Brkan, predsjednica ocjenjivačkog suda.

Smiljka Mihelja sudjelovala je u gotovo svim Kriškim oblizekima. U25 godinaodržana su 22 festivala. Riječ je o najstarijem i najvećem festivalu slastica u Hrvatskoj. Slastičari amateri slasticeiz natjecateljskog programa, ali i ostale koje izrađuju za Kriške oblizeke, daruju manifestaciji kako bi se njihovom dobrotvornom prodajom prikupila sredstva za rad s djecom u udruzi Društvo Naša djeca Križ.„Kriški oblizeki prepoznatljiva je manifestacija Zagrebačke županije. Jedinstven je to spoj tradicije i zajedništva u koji je unesen naš duh, ali i onaj naše djece“, istaknula je Ivana Alilović, direktoricaTurističke zajednice Zagrebačke županije. Marko Magdić, načelnik općine Križ, podsjetio je da se Kriški oblizeki održavaju u sklopu Dana općine Križ te okupljene pozvao na nastavak očuvanja gastronomske tradicije. Križ, među ostalim, slavi i 10 godina nošenja titule Prijatelj djece. Istu titulu do idućih bi Kriških oblizeka mogla ponijeti Zagrebačka županija. Najavila je to Nadica Žužek, zamjenica župana Zagrebačke županije.

„Kriški oblizeki svjedoče zašto je Križ Prijatelj djece. Ni najavljena kiša stanovnike mjesta nije omela u pripremi slastica za dobrotvornu prodaju. Svake godine objavljujemo i knjižicu recepata s prethodnog festivala kako bismo sugrađane motivirali na pripremanje slastica.Upravo one materijaliziraju ljubav i brigu za druge“, istaknula je Ivana Posavec Krivec, predsjednica Društva Naša djeca Križ.Među štandovima na festivalu se posebno istaknuo onaj sa slasticama Kalnika, općine iz Koprivničko-križevačke županije. Zato je predstavnicima općine uručena specijalna nagrada festivala.

Organizator Kriških oblizeka je Društvo Naša djeca Križ, a partneri festivala su Zagrebačka županija, LAG Moslavina i Turistička zajednica Zagrebačke županije.

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Povezani članci

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Dođi, okusi, vidi i osjeti Bučijadu tijekom cijelog listopada!

Najveća i najposjećenija turističko-gospodarska i gastronomska manifestacija u Hrvatskoj posvećena buči, ove će se godine održati skromnije i na drugačiji  način, tijekom cijelog listopada! Naime,...

METRO uručio Michelinova priznanja hrvatskim restoranima

METRO Hrvatska dodijelio je Michelinova priznanja hrvatskim restoranima koji su uvršteni u Michelinov vodič za 2020. godinu. Radi se o ukupno 70 hrvatskih restorana,...