Velike količine hrane završe u smeću

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

To je prosječno 17 kilograma manje od bačene količine na razini prosjeka EU-a, ali i dalje velika količina hrane, za kojom netko drugi vapi

Svaki stanovnik u nas u prosjeku godišnje u smeće baci 75 kilograma hrane, što je 17 kilograma manje od bačene količine na razini prosjeka EU-a, ali to je i dalje velika količina hrane, za kojom netko drugi ima jaku potrebu – rezultat je istraživanja koje je za potrebe svog doktorata provela dr. sc. Branka Ilakovac, predsjednica Centra za prevenciju otpada od hrane. Njen je doktorat »Ponašanje kućanstava u RH u postupanju s otpadom od hrane«, obranjen na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, obuhvatio uzorak od 115 kućanstava s 350 članova. U Hrvatskoj nema egzaktnih podataka o količinama nastalog otpada od hrane, već samo procjene o količinama toga otpada koji se u miješanom komunalnom otpadu odloži na odlagališta, a koji se kreće oko 380 tisuća tona godišnje. Stoga je jedan od ciljeva ovoga rada bio utvrditi količinu otpada od hrane koja nastaje u hrvatskim kućanstvima.

Rezultati su pokazali, dakle, da svaki član kućanstva u Hrvatskoj dnevno baci preko 205 grama hrane, pri čemu najviše bacamo voća i povrća (45,7 %), zatim krumpira (8,6 %), kruha i peciva (8,8 %), mesa (7 %), mlijeka i mliječnih proizvoda (4,4 %), tjestenine i riže (3,7 %) ribe (3 %), gotovih jela (3,2 %) i tako dalje. Nejestivi dijelovi u tih 75 kilograma bačene hrane po osobi čine samo 11,5 %, dakle kore od krumpira i ostalog povrća i voća te slično. Najmanje bacamo prerađevina od voća i povrća (2 %) te keksa i kolača (2,2 %).

Svake godine, navodi Ilakovac, propadne ili se baci jedna trećina globalne zalihe hrane. Samo u Europskoj uniji godišnje se gubi 90 milijuna tona hrane, pri čemu su kućanstva s 53 % najveći pojedinačni sektor po proizvodnji otpada od hrane.

Piše: Bojana Mrvoš Pavić

Izvor: Novi list

Prethodni članakPlavci na Adventu
Sljedeći članakOrigami nož

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Povezani članci

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Dođi, okusi, vidi i osjeti Bučijadu tijekom cijelog listopada!

Najveća i najposjećenija turističko-gospodarska i gastronomska manifestacija u Hrvatskoj posvećena buči, ove će se godine održati skromnije i na drugačiji  način, tijekom cijelog listopada! Naime,...

METRO uručio Michelinova priznanja hrvatskim restoranima

METRO Hrvatska dodijelio je Michelinova priznanja hrvatskim restoranima koji su uvršteni u Michelinov vodič za 2020. godinu. Radi se o ukupno 70 hrvatskih restorana,...