Istarsko ulje dobilo oznaku izvornosti

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Tekuće zlato iz Istre cijenili su još Rimljani, a danas stoji uz bok uljima iz razvikanih maslinarskih regija, poput Toscane ili Andaluzije. Ta je kvaliteta sada zaštićena europskom oznakom izvornosti, izvještava HRT. Oznaka izvornosti proizvođačima donosi prepoznatljivost na tržištu. Kupcima jamstvo da se ulje dobiva na području Istre i prema strogo zacrtanim pravilima.

Cijeli postupak zaštite trajao je 9 godina. Hrvatska je svoje ekstradjevičansko maslinovo ulje iz Istre najprije namjeravala samostalno zaštiti. No,  nakon prigovora Slovenije koja je prije na europskoj razini već imala zaštićeno ekstradjevičasnko maslinovo ulje,  postignut je dogovor; dvije su države zajednički zaštitile proizvod pod nazivom “ekstadjevičansko maslinovo ulje – Istra”.  U Izolskome institutu za uljarstvo u ovakvoj zaštiti vide prednosti za slovenske maslinare koji godišnje  proizvedu oko tisuću tona maslinova ulja, od čega 10% nosi europsku zaštitu zemljopisnog podrijetla.

Pedesetak je slovenskih maslinara zainteresirano da svoje ulje stave pod zajedničku zaštitu. Jedan od njih je Igor Novak iz Kopra. Kaže da maslinare sada očekuje najveći posao – uskladiti proizvodnju sa specifikacijom. U Istri se godišnje proizvede oko milijun i pol tisuća litara maslinova ulja i te količine nije jednostavno prodati. Stoga, smatraju maslinari, istarski proizvođači moraju poraditi na okupljanju u jednu proizvodnu organizaciju. Tek će tada oznaka imati smisla.

Velikim proizvođačima s izgrađenim brendom maslinova ulja takvo udruživanje vjerojatno neće biti potrebno. No, i pojedince i udruge proizvođača, certifikacija košta. No, istarskim je maslinarima na raspolaganju europski novac.

Prvih pet godina maslinari tako imaju riješene troškove certificiranja. Dovoljno vremena da sami  procijene isplati li im se maslinovo ulje zaštititi europskom oznakom izvornosti ili ne. Te, zatim, o svom trošku nastaviti s certficiranjem, navodi HRT.

foto: Steve Buissinne,Pixabay

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Povezani članci

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Provjerite svoje hladnjake, ako u njima ima češnjovki provjerite koje su!

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o opozivu proizvoda: ČEŠNJOVKA TRAJNA (Slavonska kobasica), datuma proizvodnje 10.02.2020. najbolje upotrijebiti do 10.02.2021., zbog utvrđene bakterije iz roda Listeria...

Kad se s LJUBAVLJU kuha – nema granica! Centar UNUO održao završnu konferenciju projekta “BRZO, ZDRAVO – DOSTUPNO SVIMA” 

Jačanje konkurentnosti ljudskih potencijala u turizmu i ugostiteljstvu kroz osnaživanje socijalnog poduzetništva, bili su glavni ciljevi ovog projekta s kojim su Udruga i njezini...