Lokalna hrana s OPG-ova na tanjurima bolnica, vrtića, škola

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Vlada Republike Hrvatske na sjednici usvojila je Akcijski plan promoviranja i jačanja kratkih lanaca u opskrbi hranom ustanova iz javnog sektora za razdoblje 2019. i 2020. godine.

„ Po meni je normalno da djeca iz škola i vrtića u Zagrebu na tanjure dobiju jabuku koja raste na području Zagreba ili Zaprešića, a ne onu iz uvoza. Zato smo smislili način na koji ćemo svim javnim ustanovama omogućiti da u javnoj nabavi preferiraju domaće proizvode s lokalnih OPG-ova. Tako će naša djeca, starije osobe, vojnici, studenti, pacijenti u bolnicama – dobiti svježu, lokalno uzgojenu i samim time kvalitetniju hranu, a naši poljoprivrednici siguran plasman svojih proizvoda i još jednu motivaciju za udruživanje“ – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić te zaključio „Kriterije i pondere za javnu nabavu smo već pripremili, provest ćemo i pilot projekt i edukaciju zaposlenika iz javnog sektora kako bi se olakšalo plasiranje lokalnih proizvoda u hrvatskim javnim ustanovama.“

Bolnice, škole, vrtići, studentski domovi, vojarne i slične ustanove mogu odigrati ključnu ulogu u potrošnji lokalnih proizvoda i poticanju održive poljoprivredne proizvodnje. Zato smo u Zakonu o javnoj nabavi, omogućili javnim naručiteljima da pri odabiru najpovoljnije ponude prehrambenih proizvoda, primjene dodatne kriterije i relativne pondere za vrednovanje svježine i kvalitete hrane što dovodi do smanjivanja negativnih utjecaja na okoliš (kratkoća transporta i smanjenje ambalažnog otpada). To u stvarnosti znači da će lokalni proizvođači voća, povrća, jaja i drugih prehrambenih proizvoda opskrbljivati vrtiće, škole, bolnice i druge ustanove na svom području, odnosno da će hrana od polja do stola doći u najkraćem mogućem vremenu.

Akcijskim planom će se maksimalno rasteretiti poljoprivredni proizvođači i ukloniti dosadašnje prepreke u ponudi hrane kroz kratke lance opskrbe. Predvidjeli smo edukaciju za provedbu javne nabave hrane, osnivanje operativnih skupina i proizvođačkih organizacija radi objedinjavanja ponude hrane i što širu primjenu modela kratkih lanaca opskrbe, kao i osnivanje subjekata u poslovanju s hranom radi predpripreme hrane za javne ustanove radi smanjenja otpada od hrane.

Ministarstvo poljoprivrede provest će pilot projekt uvođenja ovakve vrste javne nabave u KBC Zagreb, najvećoj bolnici u sustavu zdravstva RH, kako bi se ocijenila opravdanost uključivanja lokalnih proizvođača hrane u sustav opskrbe namirnicama za potrebe prehrane u velikim bolničkim sustavima i drugim javnim ustanovama. Pilot projekt edukacije i primjene relativnih pondera počinje u KBC Zagreb, a iduće godine obuhvaćamo i sve ostale ustanove. Da bismo ovo dobro odradili i da bi svi dionici lanca opskrbe dobili najbolje, moramo potaknuti i proizvođače poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na udruživanje u operativne skupine i proizvođačke organizacije kako bi udruženi mogli ponuditi tražene količine. Također, organiziranjem predpripreme hrane za javne ustanove maksimalno će se smanjiti otpad od hrane.

Fotografija Adam Kontor from Pexels

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Povezani članci

Održano osmo izdanje projekta Vino uz žlicu

U zagrebačkom restoranu Veganšpek održano je još jedno izdanje eno gastro projekta "Vino uz žlicu" u organizaciji Renate Cisar i Mustafe Topčagića. Osmo izdanje 'Vina...

Kvaliteta ima novo ruho – Vergal stiže u novom i redizajniranom izdanju

Ekstra djevičansko maslinovo ulje Vergal iz vlastite proizvodnje novigradske hotelijerske kompanije Aminess ima novo, osuvremenjeno izdanje.Redizajn obuhvaća novu etiketu i ambalažu te u potpunosti...

Jana odlikovana još jednim međunarodnim priznanjem za vrhunsku kvalitetu

Monde Selection - Međunarodni institut za kvalitetu dodijelio je prirodnoj mineralnoj negaziranoj vodi Jana najviše svjetsko priznanje za kvalitetu proizvoda - Grand Gold Quality...