Kuhano vino – recepti i činjenice

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Saznajte koliko kalorija i alkohola ime te kako se pripravlja omiljeni zimski napitak. Jedinstven miris i okus zimskog napitka odlično se slaže s ljudskim osjetilima, a visok postotak alkohola brzo nas čini veselijima i opuštenijima.

Kuhano vino uglavnom se sastoji od bijelog ili crvenog vina, šećera i začina (klinčića, cimeta,…), a sadrži između 8,8 i 13,1 promila alkohola. Kako tijelo lakše apsorbira vruće napitke, alkohol se brže nego inače iz želuca prosljeđuje u crijevo, a zatim i u krv. Jedan decilitar kuhanog vina obično sadrži između 80 i 100 kalorija.

Liječnici savjetuju da bi se kuhano vino trebalo konzumirati pretežno danju. Naime, tijelo mješavinu šećera i ugljikohidrata u kasnim satima pretvara u masno tkivo, što vrlo brzo može dovesti do nakupljanja neželjenih masnih naslaga.

Iako dodatak ruma, likera ili konjaka kuhano vino može učiniti još primamljivijim, riječ je o za zdravlje vrlo opasnoj kombinaciji koja može dovesti do mučnine i vrlo ozbiljnog pijanog stanja. Također, redovito ispijanje crvenog kuhanog vina može ofarbati zube plavkastom bojom koja se tijekom pripreme oslobađa iz grožđa.

Za pripremu kod kuće se savjetuje korištenje “teških” vina iz južnih krajeva, a šećer i začini mogu se dodati u željenim količinama. Umjesto šećera može se koristiti i med, dok se od začina najčešće koriste klinčići, cimet, limun, limunova kora i anis. Odluka između crvenog i bijelog vina ovisi isključivo o ukusu.

Prilikom kuhanja treba obratiti pozornost na temperaturu. Naime, ukoliko vino zakuha iz njega će ishlapiti alkohol i ono više neće imati željeni okus. Za nešto lakšu varijantu vina moguće je dodati i čašu obične vode ili soka.

Recept za crveno kuhano vino
1 litra crvenog vina (suhog)
1 limun
2 cimet štangice
8 klinčića
3 velike žlice šećera
Zagrijati vino i u njega dodati narezane kriške limuna, šećer i začine te pustiti da zajedno kuha oko pet minuta. Ugasiti štednjak, poklopiti lonac s vinom i ostaviti na sat vremena. Prije serviranja ponovno zagrijati.
Recept za bijelo kuhano vino
2 litre bijelog vina
¼ litre soka od naranče
7 velikih žlica šećera
1 cimet štangica
8 klinčića
Zagrijati vino, dodati sok od naranče i ostale sastojke, zakuhati još 15 minuta te poslužiti.

Izvor: Metro portal

Prethodni članakCrveno vino čisti zube
Sljedeći članakSmokva kao rajsko voće

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Pohani lungić u umaku od buće

Ovo jelo bit će dilema mnogih rasprava, jer najukusniji i najmekši dio svinjskog mesa nije uobičajeno pripremati na ovaj način. Ali neke namirnice moram...

Povezani članci

Promocija časopisa o vinu – VINUM.IN

U zagrebačkom restoranu Fino&Vino predstavljen je novi časopis o vinu, VINUM.IN. Na svečanoj promociji glavna urednica Dijana Grgić predstavila je svoje suradnike, vinare i...

Ružičasti ananasi su stvarni i upravo stižu u vaš ružičasti koktel

Ružičasti ananas izmislili su inženjeri jednog od najvećih proizvođača ananasa na svijetu, kalifornijske kompanije Del Monte. Genetika je napravila svoje, selektivnom represijom gena,...

Ovo nikako ne smijete raditi kada naručujete vino

Ljudi uvijek prolaze određeni ritual tijekom kojeg njuše pluto, vino, vrte čašu. Međutim, često izgledaju smiješno. Vrhunski sommelier napravio je popis stvari koje ne smijemo...