Mala škola vina za žene

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Koje se vino najbolje slaže iliti sljubljuje uz koje jelo? Na kojoj temperaturi vino ohladiti? Moraju li lakša crvena vina ići samo uz crveno meso? Koje vino izabrati uz desert? Kad poslužiti pjenušac? A kad slatko vino, primjerice, port? Kako odabrati pravo vino za pravu prigodu? Ta i brojna druga pitanja o odnosu vina i hrane često zadaju poprilično brige, posebice ako očekujete goste ili ste pozvani na kakvu važnu degustaciju, pa se od vas očekuje da znate barem osnovna pravila.

A ona i nisu tako komplicirana kako se često zna prikazati, osim toga doživljaj je naučiti nešto novo, bolje rečeno pravi je gastronomski užitak uz dobro jelo izabrati dobro vino.

Prigoda za učenje bila je radionica koja je pod nazivom Mala škola vina za žene održana u sklopu Zagreb Wine Gourmet Festivala. Malu školu u suradnji s tvrtkom Laniva vodi Mira Šemić profesionalna sommelierka, koja o interesu žena za ovu edukaciju kaže:
“Zanimanje je ogromno, uvijek imamo listu čekanja, jer je interes velik, a ograničeni smo na 50 žena. Mislim da su polaznice škole zadovoljne, dobiju znanje, ipak su one te koje kupuju vino, koje kuhaju i zato žele imati znanje o vinu koje će na najbolji mogući način spariti s hranom. Takav porast  interesa žena nije samo kod nas, to je jedan svjetski trend. Da bi se steklo osnovno znanje, dovoljna su 2-3 naša druženja. Ali da bi se dobilo neko šire znanje, jer je lijepo znati više o bijelim mladim vinima, o bijelim starim vinima, o slatkim vinima, desertnim ,mislim da je jedno deset druženja idealna varijanta da se dobije pregled i da se upoznaju vina. Tada se dobije relativno bogato znanje koje se može svaki dan upotrijebiti”, objašnjava Mira Šemić.

Od izbora čaše od temperature boce

O tome što sve polaznice škole zanima, M.Šemić kaže
” Osnova je ono što se mora uvijek svladati. To je način serviranja, koje vino u koje čaše, držanje čaše, temperatura na kojoj se poslužuje vino, kako čuvati vino, kako ga zaštititi, a ono što posebno zanima žene je kako izabrati pravo vino uz određeno jelo.Mislim da je to malo i u trendu da se zna sljubiti hrana i vino. Dakako i u tome postoji klasika. Uvijek kada se servira, prvo se servira suho vino prije slatkog, mlado vino prije starog, bijelo vino prije crvenog, ali te neke klasične podjele pomalo i nestaju, jer se sad rade bijela vina na način crvenih vina, i takva se vina serviraju, iako su bijela, na temperaturi toplih vina i poslužuju se uz crvena mesa.Ili primjerice mlada, svježija vina se mogu poslužiti uz ribu, pogotovo ako je neka masnija riba”.
Žene često zanima i uz koju hranu idu pjenušci?
“Što se toga tiče, imam i neka svoja pravila. U Ljubljani kad organiziram večere napravila sam neobične kombinacije, pa tako već godinama uz slatko ne dajem nikakva slatka vina, jer slatko vino preglasa desert, ili je kolač jači od vina. Nego na kraju poslužim ili sir sa velikim, mekanim, starim crvenim vinima ili čak još mi je draže da svaki događaj počnem sa pjenušcem, napravim cijeli krug i završim večeru s pjenušcem.A kakvi su dojmovi onih koji su to sve kušali, pitate? Savršeni!”, zaključuje Mira Šemić.

(M.G.)
Izvor: Žena
Prethodni članakPureća rolada
Sljedeći članakSve tajne slatkih začina

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Pohani lungić u umaku od buće

Ovo jelo bit će dilema mnogih rasprava, jer najukusniji i najmekši dio svinjskog mesa nije uobičajeno pripremati na ovaj način. Ali neke namirnice moram...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Povezani članci

Promocija časopisa o vinu – VINUM.IN

U zagrebačkom restoranu Fino&Vino predstavljen je novi časopis o vinu, VINUM.IN. Na svečanoj promociji glavna urednica Dijana Grgić predstavila je svoje suradnike, vinare i...

Ružičasti ananasi su stvarni i upravo stižu u vaš ružičasti koktel

Ružičasti ananas izmislili su inženjeri jednog od najvećih proizvođača ananasa na svijetu, kalifornijske kompanije Del Monte. Genetika je napravila svoje, selektivnom represijom gena,...

Ovo nikako ne smijete raditi kada naručujete vino

Ljudi uvijek prolaze određeni ritual tijekom kojeg njuše pluto, vino, vrte čašu. Međutim, često izgledaju smiješno. Vrhunski sommelier napravio je popis stvari koje ne smijemo...