Tip pjenušca određuje temperaturu posluživanja

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Temperatura posluživanja nije ista za sve tipove pjenušca, jer ona ovisi o boji, sadržaju šećera, ukupnog ekstrakta, starosti ili svježini, aromatičnosti, ljupkosti, mekoći ili oštrini okusa, pa čak intenzitetu pjenušanja.

Svaki tip pjenušca kao serija sorte ili kombinacija sorata određenog podrijetla zahtjeva specifičnu temperaturu posluživanja. Općenito, nužno je poštovati sljedeće kriterije:

  • pjenušci koji nose oznaku “brut” (suhi i sadržavaju 5-8 g/l ne prevrela šećera) poslužuju se na temperaturi od 7 do 8°C,

  • pjenušci koji nose oznaku “brut de brut” (bez ostataka šećera) poslužuju se na temperaturi od 6 do 7°C,

  • bijeli suhi (secchi) pjenušci poslužuju se na temperaturi od 7 do 9°C,

  • bijeli ljupko-slatkasti pjenušci poslužuju se na temperaturi od 8 do 12°C,

  • muškatni slatki pjenušci poslužuju se na temperaturi od 10 do 14°C,

  • passiti, šampanjci proizvedeni od prosušena grožđa (koji u pojedinim državama, pod određenim uvjetima proizvodnje, mogu nositi i oznaku predikat) poslužuju se na temperaturi od 10 do 14°C,

  • ružičasti rose pjenušci, mladi i svježi, poslužuju se s podrumskom temperaturom čuvanja tj. od 12 do16°C i

  • šampanjci proizvedeni od crnih vina poslužuju se uvijek s temperaturom u ambijentu posluživanja (restoran, hotel, stan itd.) tj. od 18 do 21°C.

Izvor: Vinogradarstvo

Prethodni članakPjenušava vina
Sljedeći članakKupina

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Povezani članci

Promocija časopisa o vinu – VINUM.IN

U zagrebačkom restoranu Fino&Vino predstavljen je novi časopis o vinu, VINUM.IN. Na svečanoj promociji glavna urednica Dijana Grgić predstavila je svoje suradnike, vinare i...

Ružičasti ananasi su stvarni i upravo stižu u vaš ružičasti koktel

Ružičasti ananas izmislili su inženjeri jednog od najvećih proizvođača ananasa na svijetu, kalifornijske kompanije Del Monte. Genetika je napravila svoje, selektivnom represijom gena,...

Ovo nikako ne smijete raditi kada naručujete vino

Ljudi uvijek prolaze određeni ritual tijekom kojeg njuše pluto, vino, vrte čašu. Međutim, često izgledaju smiješno. Vrhunski sommelier napravio je popis stvari koje ne smijemo...