Vinarstvo

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

je djelatnost pripravljanja i čuvanja vina, o čijoj dugoj povijesti svjedoče ostaci materijalne i pisane kulture antičkih civilizacija.

Postoje razlozi za vjerovanje da prvi začeci vinarstva sežu u mlađe kameno doba (neolitik, pred oko 7.400 godina, a na to upućuju najnovija egzaktna otkrića arheologa na lokaciji Fadži Firuz Tepe na planini, gorju Zagros što se nalazi u sjevernom Iranu. U to doba je čovjek nomadski način života i skupljanje hrane zamijenio njenom proizvodnjom, vežući se uz tlo koje je obrađivao. Uz kuće, ognjišta, žrvnjeve i raznovrsna oruđa iz tog doba potječe i prvo keramičko posuđe, koje mu je služilo za dnevne, ali i za kultne potrebe. Vještina pripremanja vina bila je poznata i u starom Egiptu 4.000 godina pr. K., a ovamo je, pretpostavlja se, prenijeta s obala Crnog i Kaspijskog mora, ili možda iz sjeverozapadnih područja Indije. Na to upućuje i legenda o općem potopu i Nojevoj arci (Ararat, Armenija, Kurdistan), ali i mnoga druga povijesna otkrića. Vino kao roba za razmjenu i dakako kultura pripremanja i čuvanja vina putuje tako (zaslugom Feničana, starogrčkih moreplovaca Argonauta, te drugih naroda) s istoka (Palestina, Sirija, Mezopotamija..) prema zapadu. Od Starih Grka obogaćenu kulturu vina (retsina, amfore, Dioniz, Homer..) preuzimaju Rimljani, koji ju još više obogaćuju (sulfitiranje mošta i vina, Bacchus, Prob, Vinum pucinum..), a od njih, ili možda i neposredno iz kolijevke ljudske civilizacije i prastanovnici naših krajeve Iliri. Hrvati i drugi slavenski narodi s tom su se djelatnošću upoznali ovdje, u svojoj novoj domovini. Od pradavnih vremena pa do XVIII. st. u tehnologiji pripravljanja i čuvanja vina malo se je toga promijenilo. Mukotrpan i nesiguran zanatski način (u domaćinstvu), preko manufakturnog (na većim crkvenim, gospodskim ili zadružnim gospodarstvima) prerastao je u zasebnu granu prehrambene industrije u kojoj je proces temeljen na znanstvenim spoznajama, strojnom proizvodnom radu, velikoserijskoj kontinuiranoj proizvodnji standardne kvalitete i drugim značajkama industrijskog načina proizvodnje. Veliko, tzv. industrijsko vinarstvo bolje iskorištava sporedne produkte (proizvodi se alkoholi destilacijom dropa i taloga, ulje iz zaostalih sjemenki, bojila iz kožice bobica, vinska kiselina iz dropa i vinskog kamena, razni farmaceutski proizvodi poput proantocijanidola i dr.), čime postižu veću rentabilnost proizvodnje.

Izvor: Vinopedia

Prethodni članakUkrajina
Sljedeći članakVinogradarstvo

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Povezani članci

Promocija časopisa o vinu – VINUM.IN

U zagrebačkom restoranu Fino&Vino predstavljen je novi časopis o vinu, VINUM.IN. Na svečanoj promociji glavna urednica Dijana Grgić predstavila je svoje suradnike, vinare i...

Ružičasti ananasi su stvarni i upravo stižu u vaš ružičasti koktel

Ružičasti ananas izmislili su inženjeri jednog od najvećih proizvođača ananasa na svijetu, kalifornijske kompanije Del Monte. Genetika je napravila svoje, selektivnom represijom gena,...

Ovo nikako ne smijete raditi kada naručujete vino

Ljudi uvijek prolaze određeni ritual tijekom kojeg njuše pluto, vino, vrte čašu. Međutim, često izgledaju smiješno. Vrhunski sommelier napravio je popis stvari koje ne smijemo...