Svakom jelu fino vino, svakom vinu fina čaša

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Svoja vina iz različitih čaša različito su ocijenili vlasnici najboljih francuskih vinskih podruma koje je sredinom prošlog stoljeća na slijepo kušanje pozvao Claus Josef Riedel, dugogodišnji šef austrijske tvornice koja danas radi najbolje i najskuplje vinske čaše.

Nakon što je vinarima dokazao da čaša utječe na mirise i okus vina, Riedel je oblikovao prvih 10 čaša za 10 vina, a danas gotovo svaka sorta ima “svoju” čašu. Rijetki su, međutim, i najskuplji svjetski restorani koji doista mogu svako vina točiti u njegovu čašu. Neki standardi nalažu da bi profesionalci trebali imati 10 čaša: dvije za pjenušac, tri za bijela vina, tri za crvena i dvije za slatka vina. Ozbiljnijem ljubitelju vina doma će biti dovoljne čaše za pjenušce, te za bijela, crvena i slatka vina. Uvijek je, međutim, bolje imati jednu dobru čašu nego nekoliko loših.

Samo u bezbojnoj čaši od nebrušenog kristala vino će pokazati pravi sjaj. A oblik čaše doista utječe na miris i okus vina. Crvena vina te ona odležana u pravilu se toče u veće čaše nego bijela i mlada. Starijem vinu mirisi polako dolaze do izražaja pa će se u širokoj čaši, u kojoj je veći doticaj sa zrakom, arome brže otvoriti. Aromatična vina, poput traminca, treba točiti u čaše koje se šire kako miris ne bi bio prejak. Decentnijim će vinima, pak, čaša koja se sužava koncentrirati nježnije mirise. Što se okusa tiče, vrh jezika osjeća slatko, stražnji dio gorko, a obje strane kiselo. Zato za slatka vina trebamo čašu koja će vino izliti na sami vrh jezika, gorkaste graševine trebaju kapnuti što dublje na jezik, a vina s nježnim kiselinama trebaju se proširiti cijelim ustima.

Važno je i koliko vina ima u čaši. Pravilo je da se manje čaše pune između polovine i dvije trećine, a veće do trećine, no čaša će najljepše izgledati ako se vinom ispuni do svog najdebljeg dijela. Čaša s previše vina nepraktična je i za držanje.

– Poput umjetničke slike, vino treba primjereni okvir da nam se pokaže u punoj ljepoti. Taj je okvir čaša. U pravoj će se čaši boja, svježina, aroma i okus vina sliti u harmoničnu cjelinu – kaže dr. Mojmir Wondra, profesor na Katedri za tehnologiju vina Biotehnološkog fakulteta u Ljubljani.

Izvor: http://blog.vino.hr

Prethodni članakMalvazija
Sljedeći članakFrancuska

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Pohani lungić u umaku od buće

Ovo jelo bit će dilema mnogih rasprava, jer najukusniji i najmekši dio svinjskog mesa nije uobičajeno pripremati na ovaj način. Ali neke namirnice moram...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Povezani članci

Promocija časopisa o vinu – VINUM.IN

U zagrebačkom restoranu Fino&Vino predstavljen je novi časopis o vinu, VINUM.IN. Na svečanoj promociji glavna urednica Dijana Grgić predstavila je svoje suradnike, vinare i...

Ružičasti ananasi su stvarni i upravo stižu u vaš ružičasti koktel

Ružičasti ananas izmislili su inženjeri jednog od najvećih proizvođača ananasa na svijetu, kalifornijske kompanije Del Monte. Genetika je napravila svoje, selektivnom represijom gena,...

Ovo nikako ne smijete raditi kada naručujete vino

Ljudi uvijek prolaze određeni ritual tijekom kojeg njuše pluto, vino, vrte čašu. Međutim, često izgledaju smiješno. Vrhunski sommelier napravio je popis stvari koje ne smijemo...