Vinogradarstvo

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

je radno i kapitalno intenzivna grana polj. proizvodnje, pa zbog toga gospodarski vrlo značajna. Vinogradarstvo se gospodarski uspješno može razviti u umjerenom pojasu (između 25 i 52° sjeverne i 30 i 45° južne širine), gdje srednja godišnja temperatura nije niža od 8 ni viša od 20°C, gdje je srednja temperatura u doba vegetacije između 16 i 20°C i gdje temperatura u tijeku mirovanja ne pada ispod -15°C. Vinova loza iziskuje u vegetaciji potrebnu količinu topline (izraženo kao zbroj srednjih dnevnih temperatura iznad 10°C) koja mora iznositi najmanje 2.200°C, za vrlo rane, odnosno, oko 4.000°C za vrlo kasne sorte. Na uspješan razvoj vinogradarstva (najviše zbog temp. zraka i količine oborina) utječe i nadmorska visina, što ovisi o geografskoj širini. Kod nas se vinogradi uspješno podižu na nadmorskoj visini od 1 do 400 m. Najviši vinogradarski položaj u RH je u vinogorju Hvar, nedaleko mjestâ Vrbanj i Svirče (katastarski položaj Poljica, na lokaciji Vrh, na položaju u vlasništvu tvrtke „vino Plančić“), vinova loza se uzgaja na visini od oko 550 m. U Europi, samo se u talijanskoj pokrajini Valle d,Aosta (i to u Valdigni) vinova loza uzgaja na 1200 m/nm, a u kantonu Vallis u švicarskim Alpama vinogradi se penju do 1100 m/nm. Zanimljivo je istaći da se u južnim područjima Europe vinogradi penju do najviše 1000 m/nm i to na obroncima Etne, (Sicilija). U Alžiru, na obroncima Atlasa oni dostižu visinu od oko 1500 m, a u Boliviji čak 3000 m/nm. Na razvoj v. utječe položaj planina, štiteći neki kraj od prodora hladnih zračnih struja (npr. Karpati), zatim okrenutost položaja jugu (ekspozicija) i nagib (inklinacija) te niz drugih čimbenika (npr. blizina voda, goleti, šuma) o kojima ovisi količina oborina (optimalnom se smatra od 700 do 900 mm/god.), njihov raspored u tijeku godine, rel. vlažnost zraka (opt. od 70 do 80%), pojava kasnih proljetnih i ranih jesenskih mrazeva, pojava magle, tuče, rose i snijega, učestalost vjetrova i njihov intenzitet, broj vedrih dana itd. Tlo utječe na rast i razvoj, rodnost i naročito na kakvoću grožđa i vina svojom mehaničkom strukturom (skeletna, skeletoidna, pjeskovita, ilovasta, glinena, laporasta, humusna..), bojom (svijetla, tamna, obojena poput crvenica) i naročito sastavom (vapna, dušika, fosfora, kalija i dr.). Vinogradarstvo obuhvaća proizvodnju grožđa za potrošnju u svježem stanju i za preradbu (u grožđice, vino i sokove), ali i proizvodnju loznih sadnica (podloga i cijepova). Svi su ti proizvodi traženi na domaćem tržištu, ali se i izvoze, pa je stoga značajna gospodarska grana svake zemlje, kojoj prirodni uvjeti omogućavaju tu proizvodnju i radosti vlastite berbe.

Izvor: Vinopedia

Prethodni članakVinarstvo
Sljedeći članakJapan

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Povezani članci

Promocija časopisa o vinu – VINUM.IN

U zagrebačkom restoranu Fino&Vino predstavljen je novi časopis o vinu, VINUM.IN. Na svečanoj promociji glavna urednica Dijana Grgić predstavila je svoje suradnike, vinare i...

Ružičasti ananasi su stvarni i upravo stižu u vaš ružičasti koktel

Ružičasti ananas izmislili su inženjeri jednog od najvećih proizvođača ananasa na svijetu, kalifornijske kompanije Del Monte. Genetika je napravila svoje, selektivnom represijom gena,...

Ovo nikako ne smijete raditi kada naručujete vino

Ljudi uvijek prolaze određeni ritual tijekom kojeg njuše pluto, vino, vrte čašu. Međutim, često izgledaju smiješno. Vrhunski sommelier napravio je popis stvari koje ne smijemo...