Albanija

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

na mnogim svojim područjima ima idealne uvjete za razvoj vinogradarstva, ali ih za sada samo djelomice koristi.

Na površini od oko 15.500 ha (petnaetgodišnja srednja vrijednost u razdoblju 1981-1996), proizvodilo se je godišnje oko 809.500 dt pretežito stolnog grožđa. U tom istom razdoblju aritmetička sredina godišnje proizvodnje vina iznosila je oko 230.000 hl. Prema najnovijim podacima koje je objavio OIV-e površine pod vinogradima u razdoblju od 2002. do 2004. iznose oko 7.000 ha. Godišnja proizvodnja grožđa u razdoblju 1996.-2000. (i bez obzira na otprilike upola manje vinogradarske površine koje je ta zemlja imala u razdoblju 1981-1996) iskazuje se u količini od oko 689.000 dt, a u godinama 2001. 851.000 dt i godine 2004. 815.000 dt. Proizvodnja vina je u padu, (i u 2003. i 2004. iznosi prosječno oko 95.000 hl) a to znači da se proizvođači sve više okreću proizvodnji i prodaji zobatica. Vinogradarska je proizvodnja i ranije bila orijentirana na stolno grožđe i to pretežito starijega sortimenta (afus-ali, kraljica vinograda, chasselas…) i stari direktori (izabela i dr.). Proizvedeno (kao što je već istaknuto) stolno grožđe služi za opskrbu vlastitog tržišta. Grožđice se ne proizvode već uvoze (godišnje u količini od oko 1.000 dt), kako bi se podmirile potrebe vlastitog tržiša. Ta se potrošnja iskazuje u količini od 0,03 kg/cap./god. Ni proizvodnja vina ne zadovoljava vlastite potrebe, čija potražnja se djelomično namiruje uvozom od oko 13.500 hl vina/god. Od vinskih autohtonih sorata u literaturi se najviše spominju od bijelih bege, koja ima izvanrednu sposobnost nakupljanja šećera (od 23 do 26%), a od crnih manda kuge koja više odgovara za proizvodnju laganih rujnocrvenih vina. Albanska vina na tržištu Europe su nepoznata. Na naše tržište uvozilo se pred dvadeset i pet i više godina jako alkoholno piće Skenderbeu konjak, koje kakvoćom odgovara našem vinjaku.

Bege naziv najrasprostranjenijeg albanskog kultivara bijelog grožđa s velikom sposobnošću nakupljanja šećera.

Manda kuge naziv albanskog najčešće spominjanog kultivara crnog grožđa iz kojeg se proizvode lagana ružičasta vina.

Kraljica vinograda je rana bijela zobatica koju je uzgojio mađarski selekcionar Mathiasz Janoš 1916. god. (križanjem sorte kraljica elizabeta s čapskim biserom, sortom koja je također njegova selekcija). Mađarsko joj je ime Szälökertek kiralynöje muskataly. Rodi obilno, a u nas sazrijeva krajem srpnja ili u prvoj dekadi kolovoza. Osjetljiva je na sivu plijesan. Ako prezrije mijenja okus i miris i time gubi na kakvoći.

Izvor: Vinopedia

Prethodni članakIndija
Sljedeći članakBosna i Hercegovina

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Povezani članci

Suharak

je u ranije korištenoj vinogradarskoj literaturi korišten naziv za prezrelo grožđe sa smežuranim (prosušenim) prezrelim bobicama. Iz suharka se proizvode kvalitetna i vrhunska vina s...

Tunis

proizvede godišnje prosječno od 320.000 (u 2001.) do 468.000  hl vina (1999.), i od 500.000  dt (u razdoblju 1986.-1995.) do 800.000 dt (u 2000. godini)...

Maroko

Prema podacima OIV-a u petgodišnjem razdoblje 1996.-2000. pod vinovom lozom je bilo 50.000 ha, proizvodilo se je godišnje 2.606.000 dt grožđa i oko 280.000...