Argentina

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Argentina spada među značajne proizvođače vina u svijetu. Do 1990. bila je najveći proizvođač vina izvan Europskog kontinenta (19.914.000 hl u razdoblju 1986.-1990.). Na svjetskoj rang ljestvici (iza Italije, Francuske i Španjolske) zauzimala je tada četvrto mjesto, koje su joj u zadnjem desetljeću XX. stoljeća preuzele SAD.

Od 2002. (kada je pod vinogradima bilo 208.000 ha, a te iste godine proizvodnja vina 12.695.000 hl), argentisko je vinogradarstvo povećavalo površine pod vinovom lozom (pa je 2004. godine imalo 213.000 ha) i proizvodnju vina (koja je te iste godine bila 15.464.000 hl), ali još nije dostiglo onu razinu koju je imalo u razdoblju 1986.-1990. Osnovne karakteristike argentinskog vinogradarstva i vinarstva su primjena najsuvremenijih postupaka u izboru sortimenta, uzgoja, agro i enotehnike, visok urod po jedinici (od oko 81 hl/ha) i konsolidacija mjesta na svjetskom tržištu (što potvrđuju statistički podaci iz 2004. godine kada je izvezeno 1,553.000 hl vina, 483.000 dt stolnog grožđa i oko 182.000 dt grožđica). Suvremeno A. v. i v. karakterizira i pad potrošnje vina u zemlji (od 85 l/cap. u 1973. na 55,9 l/cap. u 1988., 54, 4 l/cap. u 1989., 48,06 l/cap. u 1993., 43,97 l/cap. u 1994. i 42,32 l/cap. u 1995. god., da bi ta potrošnja spala na svega 32,11 l/cap. u 2001. i na 28,6 l/cap. u 2004. godini). Najveća vinogradarska pokrajina Argentine je Mendoza (zapadno od glavnog grada Buenos Airesa) sa 70% ukupnih vinogradarskih i vinarskih potencijala. U oko 1.300 suvremeno opremljenih vinarija iz oko 50% ukupne proizvodnje grožđa (26.510.000 dt u 2004.) proizvode se crna suha vina (iz sorata cabernet sauvignon, pinot crni, barbera crna, malbeck, tempranillo, bonarda, verdot, lambrusco i dr.), a tek se 1/4 grožđa preradi u bijela suha vina (pretežito iz sorata pedro ximenez, pinot bijeli, malvazija, semillon, moscatel i dr.). Nešto više od 20% grožđa plasira se za potrošnju u svježem stanju (alphonse lavallée i dr.), a proizvode se i grožđice (od sorte sultanina i dr.). Druga je pokrajina San Juan (sjevernije od Mendoze) u kojoj se proizvode grožđice i zobatice (50%), bijela (40%) i crna (10%) suha i desertna vina. Uz Mendozu (70%), San Juan (20%) valja istaknuti još i Rio Negro (najjužnija vinogradarska pokrajina s oko 5% ukupnih vinogradarskih kapaciteta zemlje), zatim La Rioju (s 1,5%), Catamarcu (1%) i tek spomenuti da na preostalih 12 vinogradarskih pokrajina otpada neznatan dio od oko 2,5% ukupne argentinske vinogradarsko vinarske proizvodnje.

Izvor: http://vinopedia.hr

Prethodni članakSalata od kozica, tikvica i ananasa
Sljedeći članakBelgija

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Povezani članci

Suharak

je u ranije korištenoj vinogradarskoj literaturi korišten naziv za prezrelo grožđe sa smežuranim (prosušenim) prezrelim bobicama. Iz suharka se proizvode kvalitetna i vrhunska vina s...

Tunis

proizvede godišnje prosječno od 320.000 (u 2001.) do 468.000  hl vina (1999.), i od 500.000  dt (u razdoblju 1986.-1995.) do 800.000 dt (u 2000. godini)...

Maroko

Prema podacima OIV-a u petgodišnjem razdoblje 1996.-2000. pod vinovom lozom je bilo 50.000 ha, proizvodilo se je godišnje 2.606.000 dt grožđa i oko 280.000...