Aromatizirana vina

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Pripadaju posebnoj kategoriji specijalnih vina, a proizvode se iz prirodnih (rjeđe i iz ostalih kategorija specijalnih) vina (koja su proizvedena od grožđa sorata sukladno Pravilniku o Nacionalnoj listi priznatih kultivara v.l. NN 159/04.) uz dodatak etanola, šećera, kiselina i ekstrakta dobivenog maceracijom posebno sastavljenih tzv. kompozicija aromatičnih biljaka (točnije, od tih biljaka mljevenih listova, cvjetova, kora, korijena i plodova).

Prema ZOV-u u RH aromatizirana vina (ako su svrstana u kvalitetna i vrhunska) mogu nositi i oznaku k.z.p.-a. Ona moraju sadržavati najmanje 8% vol. etanola i još onoliko ne prevrela šećera koliko je potrebno da bi se njegovim previranjem etanol povećao na najmanje 18, a najviše na 25,0% vol. (s tim da se 1 kg šećera u 100 l aromatizirana vina uzima kao 0,59% vol. etanola). U nekim drugim zakonodavstvima, gornja granica ukupnog alkohola (što znači prirodni + potencijalni alkohol) ne smije prijeći 22,5% vol. Najpoznatija aromatizirana vina su vermuti. U proizvodnji vermuta (prema Pravilniku o proizvodnji vina u RH, NN 24/05.) obvezan je udjel prirodnog vina u količini od 75%, pa je to (uz uporabu alkohola i šećera, šećernog sirupa, fruktoze, glukoznog sirupa, dekstroze, invertnog šećera, koncentriranog mošta, karameliziranog šećera, rektificiranog koncentriranog mošta, meda, i drugih prirodnih ugljikohidrata, te prirodnih i drugih prirodno identičnih boja u toj proizvodnji) jedan od razloga što je proizvodnja aromatiziranih (kao i drugih specijalnih) vina pod strogim nadzorom vinarske inspekcije. Aromatizirana vina najčešće sadržavaju najmanje 10 g/l suhog ekstrakta. Proizvodnjom aromatiziranih vina kod nas (i u drugim zemljama) bave se velike (često samo za taj posao specijalizirane) vinarske organizacije, ali su se njome u prošlosti bavili i mali vinari, proizvodeći za vlastite potrebe vermutu slična pića koja su se zvala bermet i pelinkovac. Aromatizirana vina poslužuju se kao aperitivi, pa se rjeđe i samo tako zovu.

Izvor:  Vinopedia

Prethodni članakSuškovo vino
Sljedeći članakVermut

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Pohani lungić u umaku od buće

Ovo jelo bit će dilema mnogih rasprava, jer najukusniji i najmekši dio svinjskog mesa nije uobičajeno pripremati na ovaj način. Ali neke namirnice moram...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Povezani članci

Suharak

je u ranije korištenoj vinogradarskoj literaturi korišten naziv za prezrelo grožđe sa smežuranim (prosušenim) prezrelim bobicama. Iz suharka se proizvode kvalitetna i vrhunska vina s...

Tunis

proizvede godišnje prosječno od 320.000 (u 2001.) do 468.000  hl vina (1999.), i od 500.000  dt (u razdoblju 1986.-1995.) do 800.000 dt (u 2000. godini)...

Maroko

Prema podacima OIV-a u petgodišnjem razdoblje 1996.-2000. pod vinovom lozom je bilo 50.000 ha, proizvodilo se je godišnje 2.606.000 dt grožđa i oko 280.000...