Asti spumante

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Zaštićeno je ime za slatko pjenušavo vino proizvedeno u tal. pokrajini Asti iz sorata grožđa muškata bijelog i pinota bijelog postupkom vrenja u boci.

Vrlo star postupak pripreme ovoga pjenušca sve se više zamjenjuje novim, lakšim, bržim, sigurnijim i jeftinijim (npr. metodom charmat (LINK), tj. vrenjem u tankovima), ali tada proizvod nosi naziv Moscato spumante d’Asti. Na identičan način se nekada proizvodila i klasična bakarska vodica, a postupak se najkraće može opisati ovako: bere se samo zdravo i zrelo grožđe (a to znači u istom vinogradu u više navrata, ovisno o tome kako dozrijeva), i to po suhu vremenu i u hladnije doba dana. Neoštećeno grožđe se u košarama u najkraćem roku transportira do mjesta preradbe i bez odgode runja i mulja, a masulj odmah cijedi i tiješti. Ocijeđeni mošt se sakuplja u otvorenoj kaci, sulfitira i ostavlja oko 24 h, dok se na njegovoj površini ne stvori bijelo sivi klobuk (pjene kvasca i nečistoća). Stvaranje čvrstog klobuka pomaže dodatak otopine tanina (i želatine), a prije nego takva prevlaka (nekad i 3 cm debljine) pukne i potone, obavi se pretok (tzv. salto) i odvoji čisti bistri sok. Taj postupak (uz opetovani dodatak tanina i želatine) može se ponoviti, a odmah nakon toga se dekantirani mošt filtrira preko holandskog filtra. Višekratnom filtracijom odstranjuju se dušične tvari iz mošta (biološka stabilizacija) i time koči vrenje. Vrlo sporo vrenje mošta, nakon što je glavnina šećera prevrela u većoj posudi (bačvi ili demižonima), nastavlja se u zatvorenoj boci, a u tome pomažu i jesenske hladnoće. Za razliku od klasičnoga postupka proizvodnje pjenušca (kada se stabilnom suhom vinu dodaje saharoza i kvasac radi pokretanja tzv. drugoga [[alkoholno vrenje]alkoholnog vrenja]]), u proizvodnji Asti spumante (jednako kao i u proizvodnji bakarske ili vinodolske vodice klasičnim postupkom) vrenje se ne prekida, već kontinuirano teče tiha fermentacija šećera, koji potječe isključivo iz grožđa. Po završenoj fermentaciji (ili ako se i prije želi sačuvati dio neprevrela šećera) u Astiju, talog kvasca iz boce odstranjuju (postupkom ručne ili strojne degoržacija|degoržacije), a zatim se proizvod pasterizira (i time spriječava eventualno ponovno vrenje), konfekcionira i otprema na tržište. Na kraju recimo još i slijedeće. U pokrajini Asti i isključivo iz grožđa bijelog muškata, uz opisani postupak pjenušca Asti spumante, proizvodi se i mirno vino Moscato d Asti.

Izvor: Vinopedia

Prethodni članakMéthode champenoise
Sljedeći članakMetode Charmat

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Povezani članci

Suharak

je u ranije korištenoj vinogradarskoj literaturi korišten naziv za prezrelo grožđe sa smežuranim (prosušenim) prezrelim bobicama. Iz suharka se proizvode kvalitetna i vrhunska vina s...

Tunis

proizvede godišnje prosječno od 320.000 (u 2001.) do 468.000  hl vina (1999.), i od 500.000  dt (u razdoblju 1986.-1995.) do 800.000 dt (u 2000. godini)...

Maroko

Prema podacima OIV-a u petgodišnjem razdoblje 1996.-2000. pod vinovom lozom je bilo 50.000 ha, proizvodilo se je godišnje 2.606.000 dt grožđa i oko 280.000...