Češka republika

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

vinogradarski je upola manja od susjedne Republike Slovačke, s kojom je sve do kraja 1992. bila združena u zajedničku državu Čehoslovačku.

Glavnina vinograda nalazi se sjeverno od glavnog grada Praga (Melnik i Litomerice) i u Moravskoj (Znojmo, Brno, Mikulov). Na oko 14.000 ha, koliko je bilo prema podacima OIV-ea pod vinogradima (iskazano kao srednja vrijednost) u godinama 1999., 2000. i 2001., odnosno na 19.000 ha koliko ih je iskazano u 2004. godini uzgajaju se pretežno bijele sorte (silvanac zeleni, veltlinac zeleni, rizling rajnski, traminac crveni i dr., i u znatno manjem postotku crne poput frankovke i portugisca, a u novije vrijeme i cabernet sauvignona). Od ukupne proizvodnje grožđa (u 2004. godini to je bilo 697.000 dt) neznatan je dio (8.000 dt) bio izvezen, a još manji konzumiran u svježem stanju, dok je najveći dio (od oko 98%) i uz oko 151.000 dt za tu namjenu uvezenog grožđa prerađen u 540.000 hl pretežno stolnih bijelih vina. Od ukupno uvezenog grožđa (u 2004. godini u količini od 494.000 dt) veći je dio (oko 69% ili oko 343.000 dt) konzumiran u svježem stanju (što iznosi 1,30 kg per cap.), a manji dio (ili 31%, odnosno već istaknutih 151.000 dt) prerađen je u vino. Da bi se u zemlji podmirile ukupne godišnje potrebe u vinu (koje su u 2004. iskazane u količini od 1.735.000 hl ili oko 8,0 l per cap.), valjalo je (s obzirom da je 31.000 hl vlastite proizvodnje vina izvezen) uvesti 1.226.000 hl pretežito crnih vina. Tradicionalni dobavljači tih vina su Bugarska, Rumunjska i dr. južne zemalje, među kojima je i Republika Hrvatska. Potrošnja grožđica (u 2004. godini u količini od 58.000 dt ili 0,46 kg per cap.) osigurava se uvozom iz Turske i Grčke.

Izvor: Vinopedia

Prethodni članakMađarska
Sljedeći članakSlovačka

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Povezani članci

Suharak

je u ranije korištenoj vinogradarskoj literaturi korišten naziv za prezrelo grožđe sa smežuranim (prosušenim) prezrelim bobicama. Iz suharka se proizvode kvalitetna i vrhunska vina s...

Tunis

proizvede godišnje prosječno od 320.000 (u 2001.) do 468.000  hl vina (1999.), i od 500.000  dt (u razdoblju 1986.-1995.) do 800.000 dt (u 2000. godini)...

Maroko

Prema podacima OIV-a u petgodišnjem razdoblje 1996.-2000. pod vinovom lozom je bilo 50.000 ha, proizvodilo se je godišnje 2.606.000 dt grožđa i oko 280.000...