Desertna vina

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Proizvodi su dobiveni posebnim načinom preradbe prezrelog, najčešće plemenitom plijesni napadnutog, odnosno prosušenog grožđa, kao i proizvodi dobiveni posebnim postupcima dorade mošta i vina.

Desertna vina zajedno s likerskim i aromatiziranim (vermutima), a prema nekim načinima razvrstavanja i s pjenušavima čine specijalna vina. Ako se desertna vina proizvode bez dodataka, govorimo o desertnim prirodnim vinima u koje se kod nas svrstava prošek. Ovakvo, prirodno desertno vino, proizvedeno bez ikakvih dodataka, može uz uvjet da se provede odgovarajući postupak, steći pravo na označavanje kontroliranog podrijetla. Ako se u postupku proizvodnje moštu ili masulju od svježeg prezrelog ili prosušenog grožđa dodaje vinski alkohol, vinski destilat ili koncentrirani (ugušćeni) mošt, riječ je o desertnim vinima. Vinski alkohol i vinski destilat smije se upotrijebiti u proizvodnji desertnih vina u količini koja postiže najviše 8,0 % vol. stvarnog etanola u ukupnom sadržaju alkohola. Desertno vino mora sadržavati najmanje 15 % vol. stvarnog alkohola i odgovarajuću količinu neprevrela šećera koji bi, kada bi prevrio povećao količinu alkohola na najmanje 18,0 % vol. i najviše na 25,0 % vol., pri čemu se 1 kg šećera računa kao 0,59 % vol. alk. Takvo vino mora sadržavati najmanje 18 g/l suhog ekstrakta. Kao što se i iz prethodnog objašnjenja može zaključiti, zajednička karakteristika d. v. najčešće je visok sadržaj etanola i neprevrela šećera, ali i specifičan, i svakom d. v. svojstven i vrlo cijenjen buke i okus.

Izvor: Vinipedia

Prethodni članakŠto treba znati o vinu?
Sljedeći članakBijela vina

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Pohani lungić u umaku od buće

Ovo jelo bit će dilema mnogih rasprava, jer najukusniji i najmekši dio svinjskog mesa nije uobičajeno pripremati na ovaj način. Ali neke namirnice moram...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Povezani članci

Suharak

je u ranije korištenoj vinogradarskoj literaturi korišten naziv za prezrelo grožđe sa smežuranim (prosušenim) prezrelim bobicama. Iz suharka se proizvode kvalitetna i vrhunska vina s...

Tunis

proizvede godišnje prosječno od 320.000 (u 2001.) do 468.000  hl vina (1999.), i od 500.000  dt (u razdoblju 1986.-1995.) do 800.000 dt (u 2000. godini)...

Maroko

Prema podacima OIV-a u petgodišnjem razdoblje 1996.-2000. pod vinovom lozom je bilo 50.000 ha, proizvodilo se je godišnje 2.606.000 dt grožđa i oko 280.000...