Kvalitetno vino s oznakom kontroliranog podrijetla

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Prema Zakonu o vinu (NN 96/03.) to je vino proizvedeno od jedne ili više sorti grožđa koje potječe s određenog i ograničenog vinorodnog područja, od određenih sorata v.l. (u skladu Pravilnika o Nacionalnoj listi… NN 159/04.), koje ima propisan najmanji prirodni sadržaj alkohola i čije grožđe nije rodilo više od dopuštenog priroda po ha.

Takva vina moraju imati kemijski sastav i organoleptička svojstva karakteristična za proizvod s tog područja i dakako, moraju biti evidentirani u Upisniku. Dakle, kvalitetno vino s k.z.p. mora potjecati s jedne vinogradarske podregije, vinogorja ili položaja i mora imati izražena kvalitetna organoleptička svojstva značajna za ekološke uvjete sorte određene vinogradarske podregije, vinogorja ili položaja čiju oznaku ono nosi. Kvalitetno vino s oznakom k.z.p. mora biti odnjegovano u podregiji. Ako pak ono nosi oznaku sorte, tada mora biti proizvedeno od najmanje 85% grožđa dotične sorte. Uvjeti koje mora ispunjavati grožđe (npr. koliki mora biti prirodni sadržaj šećera da bi se osigurao minimalni sadržaj etanola u vinu), kao i najniži i najviši dopušten sadržaj pojedinih sastojaka u vinu (a za neke sastojke odvojeno i prema boji vina) propisuju se Pravilnikom o proizvodnji vina (NN 2/05.). Kvalitetna vina s oznakom k.z.p. mogu se proizvoditi od jedne ili više sorata što potječu iz jedne podregije, vinograda ili položaja čiju oznaku nose. Ako se proizvode iz grožđa dviju sorata, na etiketi se mogu označiti imena tih sorata, tako da se tada obvezno mora označiti zastupljenost svake od njih (u postocima). Urod grožđa iz koje će se proizvesti kvalitetno vino s oznakom k.z.p. ne smije biti veći od propisanog za pojedinu zonu, jednako kao i randman (tj. koristan učinak koji je propisan s maksimalno 70% nakon prvog pretoka vina). Sve ostale uvjete koji nisu propisani navedenim Zakonom i Pravilnikom u RH propisuje ministar poljoprivrede.

Izvor: Vinopedia

 

Prethodni članakStolno vino
Sljedeći članakVrhunsko vino

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Pohani lungić u umaku od buće

Ovo jelo bit će dilema mnogih rasprava, jer najukusniji i najmekši dio svinjskog mesa nije uobičajeno pripremati na ovaj način. Ali neke namirnice moram...

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Povezani članci

Suharak

je u ranije korištenoj vinogradarskoj literaturi korišten naziv za prezrelo grožđe sa smežuranim (prosušenim) prezrelim bobicama. Iz suharka se proizvode kvalitetna i vrhunska vina s...

Tunis

proizvede godišnje prosječno od 320.000 (u 2001.) do 468.000  hl vina (1999.), i od 500.000  dt (u razdoblju 1986.-1995.) do 800.000 dt (u 2000. godini)...

Maroko

Prema podacima OIV-a u petgodišnjem razdoblje 1996.-2000. pod vinovom lozom je bilo 50.000 ha, proizvodilo se je godišnje 2.606.000 dt grožđa i oko 280.000...