Madeira

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

(čit. madera), portugalsko specijalno vino s istoimenog otoka. Proizvodi se iz mješavina ili samo jedne sorte po kojoj se može i označavati (sercial je m. svijetlo zlatnožute boje, suha do polusuha; verdelho na okus mekša i slađa; boal jantarna, jako aromatična, slatka i teška, a malmsey slična prethodnoj).

 

Zrelo i prezrelo grožđe se tiješti, odvaja prvi tok od ostalih i odvojeno vrije. Daljnji tijek stvaranja ovog vina zvan maderizacija, provodi se kod temperature od 35 do 70°C, uz nazočnost zraka i oksidativnih kvasaca u drvenoj bačvi. Prije stavljanja u promet pojedini tokovi i godišta se sljubljuju, a, ovisno o starosti i označavaju kao Vintage madera u kojoj je najmlađa komponenta odležala 20 godina u bačvi, (uz eventualnu dodatnu oznaku over 20 years old), Extra Reserve (over 15 years old), Special ili old Reserve (over 10 years old) i Reserve (over 5 years old). Opisani način označavanja ukazuje da su tradicionalni potrošači m. Englezi. Sadržaj alk. u m. varira od 15 do 20% vol., a neprevreli šećer od 0 do 60 g/l, pa o tome ovisi hoće li biti poslužena kao aperitiv ili kao desertno piće. Zbog interesa tržišta m. se proizvodi i izvan domovine, ali takve obvezno valja označiti kao tip madera. Temperaturu, potrebnu za proces maderizacije nije teško postići na otoku Madeiri; bačve se jednostavno ostavljaju na otvorenom ili pod strehom. U drugim, pak, krajevima grade posebne staklenike ili griju podrume, ali ni time ne mogu postići kakvoću svojstvenu onoj portugalskoj.

Izvor: Vinopedia

Prethodni članakMarsala
Sljedeći članakMlado i staro vino

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Pohani lungić u umaku od buće

Ovo jelo bit će dilema mnogih rasprava, jer najukusniji i najmekši dio svinjskog mesa nije uobičajeno pripremati na ovaj način. Ali neke namirnice moram...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Povezani članci

Suharak

je u ranije korištenoj vinogradarskoj literaturi korišten naziv za prezrelo grožđe sa smežuranim (prosušenim) prezrelim bobicama. Iz suharka se proizvode kvalitetna i vrhunska vina s...

Tunis

proizvede godišnje prosječno od 320.000 (u 2001.) do 468.000  hl vina (1999.), i od 500.000  dt (u razdoblju 1986.-1995.) do 800.000 dt (u 2000. godini)...

Maroko

Prema podacima OIV-a u petgodišnjem razdoblje 1996.-2000. pod vinovom lozom je bilo 50.000 ha, proizvodilo se je godišnje 2.606.000 dt grožđa i oko 280.000...