Porto

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

je portugalsko specijalno vino koje se proizvodi iz autohtonih sorata grožđa među kojima se posebno ističe i hvali touriga nacional.

 

Ime je dobilo po gradu Porto (Oporto), glavnoj izvoznoj luci ovih vina, a pod tim je imenom i zaštićeno u Portugalu, za razliku od sličnih vina proizvedenih u drugim zemljama, koja smiju nositi samo oznaku port (dakle bez „o” na kraju riječi). Postupak proizvodnje, koji obuhvaća alkoholiziranje masulja, dugotrajnu maceraciju i nakon otakanja zrenje i ponovno alkoholiziranje vina, s manje ili više neprevrela šećera koji obično ne prelazi 80 g/l. Jednako kao i druga specijalna vina i porto se proizvodi u drugim južnim vinorodnim zemljama, ipak, originalni porto je na najvišoj cijeni. Na tržištu se ova vina ponajčešće pojavljuju kao sljubljena (blended wine) bez oznake godine berbe. Iznimno dobra godišta školuju se odvojeno (od 6 do 8 i više godina) i takva se prodaju po znatno višoj cijeni (kao vintage port). Tipični porto je stasito, voćno, slatko, trpko, alkoholno vino koje se poslužuje poslije obroka (digestiv). Brojnim turistima, posjetiteljima Portugala i poglavito luke Porto, nudi se degustacija uz obilazak podruma u kojima porto vina zriju, a takvo jedno mjesto je i u predgrađu te značajne vinske izvozne luke koje se naziva Vila Nova de Gaia (odnosno Cale) gdje je još pred 550 godina britanski trgovac Sandeman utemeljio svoju tvrtku koja i danas nudi svoja vina. Bijeli porto (white port), koji proizvode iz istih sorata, ali bez maceracije i kod kojega fermentacija teče do kraja, poslužuje se kao aperitiv.

Izvor: Vinopedia

Prethodni članakSherry
Sljedeći članakTouriga nacional

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Povezani članci

Suharak

je u ranije korištenoj vinogradarskoj literaturi korišten naziv za prezrelo grožđe sa smežuranim (prosušenim) prezrelim bobicama. Iz suharka se proizvode kvalitetna i vrhunska vina s...

Tunis

proizvede godišnje prosječno od 320.000 (u 2001.) do 468.000  hl vina (1999.), i od 500.000  dt (u razdoblju 1986.-1995.) do 800.000 dt (u 2000. godini)...

Maroko

Prema podacima OIV-a u petgodišnjem razdoblje 1996.-2000. pod vinovom lozom je bilo 50.000 ha, proizvodilo se je godišnje 2.606.000 dt grožđa i oko 280.000...