Borovnice i jabuke u borbi protiv dijabetesa

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Svakodnevna konzumacija većih količina borovnica i jabuka smanjuje rizik od pojave dijabetesa. Postoje ljudi koji jednostavno ne vole jesti voće. Većini je to možda čudo i nevjerojatno upravo zbog spoznaje koliko nutrijenata, antioksidansa i vitamina takvom ishranom gube.

Nedavno istraživanje institucije Harvard School of Public Health dalo je još jedan valjan razlog zašto treba jesti voće. Obilje borovnica i jabuka u svakodnevnoj prehrani smanjuje rizik od dijabetesa tip 2.

Istraživači su analizirali prehrambene navike čak 200 000 žena i muškaraca tijekom tri godine. Rezultati su pokazali da su osobe koje su unosile značajne količine borovnica i jabuka imale smanjen rizik od pojave dijabetesa u odnosu na ispitanike koji nisu imali takve prehrambene navike.

Štoviše, ispitanici koji su konzumirali dvije ili više porcija borovnica tjedno imali su čak 23% manje šanse za razvoj dijabetesa tipa 2 od osoba koje uopće nisu jele borovnice. Slični rezultati pojavili su se i s jabukama – značajne razlike uočene su kod osoba koje su jele pet ili više jabuka tjedno.

Znanstvenici objašnjavaju kako ključnu ulogu u takvim pozitivnim efektima na zdravlje imaju flavonoidi kojima obiluje ovo voće. Rezultato ovog istraživanja objavljenog početkom ove godine u znanstvenom časopisu American Journal of Clinical Nutrition upućuju na to koliko je voće važno u našoj ishrani i koliko zdravstvenih koristi možemo ostvariti njegovim redovitim konzumiranjem.

Već je poznato da se borovnice vrlo često uvrštavaju među supernamirnice koje obiluju antioksidansima, pomažu u prevenciji raka, urinarnih infekcija, bolesti srca i štete nastale bolestima kardiovaskularnig sustava.

Organski uzgojene jabuke uvelike smanjuju rizik od razvoja raka debelog crijeva, jetre, prostate i pluća. Također, pomažu u liječenju kroničnog kašlja te drugih respiratornih tegoba, astme i bolesti srca. Bitno je naglasiti da su konvencionalno uzgojene jabuke obično tretirane velikim količinama pesticida i fungicida koji se mogu zadržati u njihovoj kori stoga je najbolje odabrati organski uzgojene jabuke.

Ako među vama ima ˝nejedača˝ voća, nadamo se da vas je ovaj članak uspio potaknuti da se jednostavno prisilite naviknuti na njega. Kao što je i prijespomenuta studija dokazala, svježe voće je vjerojatno najbolja stvar koju možete učiniti za svoje zdravlje.

Izvor: Žena.hr

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Povezani članci

Limelon – nova sorta voća na europskom tržištu

Posebna sorta dinje s visokim sadržajem šećera i blagim okusom limete brzo je postala popularna na europskom tržištu. Nizozemska tvrtka HillFresh na europsko je tržište...

Na pomolu banane s jestivom korom ili rođak dosadašnje s čudnim okusom

Dok su Japanci uzgojili bananu s jestivom korom, bananama kakve znamo prijeti istrebljenje zbog zloćudnih gljivica, tzv. Tropical race 4. Pa, ako je banana...

Tamarind

Tamarind je dugoživuće, srednje visoko, grmoliko stablo, koje dosegne visinu 12,1-18,3 metara. Listovi su zimzeleni, svijetlozelene boje, eliptična oblika. Obično su manji od 5...