Čerimoja

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Čerimoja je najčešće korišten naziv za plod drveta anone čerimoje (Annona cherimola) koja raste u dolinama Anda na visini od 1500 m n. v., od Kolumbije do Perua. Podnosi i niže temperature, pa se raširila i u druge toplije krajeve svijeta – čak u Izrael i južnu Španjolsku. U ovaj rod ubrajamo oko 120 vrsta.

Čerimoja ima zeleno-smeđu matiranu koru. Površina joj je neravna, izgleda kao da su na njoj ostali tragovi otisnuti prstima. Nekog podsjeća i na šindru. Nezrele tvrde plodove možemo ostaviti na sobnoj temperaturi da omekšaju. U unutrašnjosti ploda se nalazi mesnati dio krem boje koji ima okus sličan ukusu banane i ananasa. U plodu se nalazi oko 10–20 crnih sjemenki veličine graha koje su smrtno otrovne. Mesnati dijo se konzumira uglavnom sirov.

Seme se može zasaditi i uzgajati u stanu ili u toplom stakleniku. Dužina klijanja je različita, uglavnom iznosi oko 3 tjedna. Temperatura povoljna za klijanje je oko 27 °C. Mlade biljke su ružičaste boje, ali brzo dobijaju tamniju zelenu boju i dlakave listove jajastog oblika, dužine 10–15 cm, na čijoj su donjoj strani izrazite žile. Listovi zimi često otpadaju. Prilikom oštećenja neobično mirišu. Na mjestima sa kojih je opalo lišće izrastaju nove grane. Sve vrste anona zahtijevaju puno svjetlosti i prije svega odgovarajući način prezimljavanja, što je među uzgajačima dosta sporno pitanje. Anonu ostavite preko zime u prostoriji, na temperaturi od 10–15°C. Trebalo bi istovremeno isprobati držanje nekih jedinki tijekom zime na sobnoj temperaturi, pa pratiti gde će anona prije procvjetati.

Anona cvjeta zimi u 3.–5. godini. Pre cvjetanja anona izgleda uvelo i lišće joj uglavnom otpadne. Cvjetovi su joj žućkasti i pojavljuju se na mestima gde su opali listovi, ili se pojavljuju zajedno s mladim listićima. Za oprašivanje su potrebne 2 biljke koje se mogu oprašiti i ručno. Zrenje plodova traje 5–7 mjeseci.

Neka vas ne zbuni vršak biljke, koji uvijek izgleda kao uvenuo. Kratka suša biljci neće nauditi, ali mora se zalijevati i zimi. Ako budete imali sreće možda uspijete nabaviti i druge vrste anona:

Annona sqamosa – ljuskasta anona koja ima „ljuskaste“ plodove slične šišarci bora. Nazivaju se i šećerne jabuke. Plodovi su žuti ili žuto-zeleni.

Annona reticulata – mrežasta anona, koja se zbog svoje krvave boje naziva i „magareće srce“ ili „srce bika“, a mesnati deo joj je tvrd i sladak.

Annona muricata – anona murikata koja se naziva i guanabana ima najveće (1,5 – 5 kg) i „najtropskije“ plodove koji se pojavljuju na stablu i karakteristični su bodljikavim bradavicama dužine čak do 0,5 cm. Zelene su boje. Od listova ove anone se priprema takozvani korosol čaj.

Izvor: Botanix

Prethodni članakBrazilski orah
Sljedeći članakDatulja

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Povezani članci

Limelon – nova sorta voća na europskom tržištu

Posebna sorta dinje s visokim sadržajem šećera i blagim okusom limete brzo je postala popularna na europskom tržištu. Nizozemska tvrtka HillFresh na europsko je tržište...

Na pomolu banane s jestivom korom ili rođak dosadašnje s čudnim okusom

Dok su Japanci uzgojili bananu s jestivom korom, bananama kakve znamo prijeti istrebljenje zbog zloćudnih gljivica, tzv. Tropical race 4. Pa, ako je banana...

Tamarind

Tamarind je dugoživuće, srednje visoko, grmoliko stablo, koje dosegne visinu 12,1-18,3 metara. Listovi su zimzeleni, svijetlozelene boje, eliptična oblika. Obično su manji od 5...