Peruanska jagoda – Fizalis

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Iz udaljenih egzotičnih zemalja na tržnice i u voćarne stiže sve više voća neobičnih oblika, okusa i imena. Među neobičnim egzotičnim voćem je physalis, vrsta bobičastog voća veličine višnje žutonarančaste boje umotano u suhi pupoljak koje dolazi iz Kolumbije, Zimbabvea i Ekvadora.

Svojim slatko-kiselim okusom podsjeća na ananas i vrlo je osvježavajuće. Jede se sirovo, ali je vrlo ukusno i u voćnim salatama te pripremljeno kao kompot.

Bilje su dosta robusnog rasta, dosegnu visinu i do 1,5 m, a stvaraju i postrane grane (7-10 grana).

Jedna biljka daje 50-100 cvjetova čiji plodovi se beru krajem listopada i početkom studenog. Peruanska jagoda otporna je na niske temperature. Plodovi su najukusniji kada ih ofuri mraz. a obrani mogu dugo stajati.

Plodovi su žute boje izuzetnog mirisa sličnom ananasu. Nalaze se u specifičnoj ovojnici koja na kraju zriobe poprima žućkast slamnati oblik, a podsjeća na lampion. Bogati su C vitaminom. Ljusku prije uporabe treba ukloniti, jer je vrlo gorka i štetna za zdravlje. Berba počinje kada čaška požuti i postane svijetla. Tada plodovi mogu još ostati i na biljci da dozriju i dobiju svojstven miris, ali mogu se i ubrati i ostaviti na suncu kako bi sazreli.
Mogu se jesti svježi kao jagode, a mogu se i preraditi u džemove. U svježem stanju ne preporuča se pojesti više od 6 komada.

Fizalisa ima i kod nas ali je plod znatno sitniji i to uz rubove šuma, uz puteve na vapnenom tlu a služi uglavnom za ukras zbog dekorativne ovojnice koja se osušena stavlja u razne aranžmane.

Kako spada u obitelj solanacea kao i krumpir, rajčica, duhan itd. tako je i otrovna poput nabrojanih biljaka.
Srećom ukusni plod je neotrovan dok mjehur i zeleni dio biljke ne treba brati niti dodirivati.
Čak je i crvena ovojnica oko ploda vrlo otrovna – zato oprez.

Izvor: Biljno carstvo

Prethodni članakDurijan
Sljedeći članakGuava

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Povezani članci

Limelon – nova sorta voća na europskom tržištu

Posebna sorta dinje s visokim sadržajem šećera i blagim okusom limete brzo je postala popularna na europskom tržištu. Nizozemska tvrtka HillFresh na europsko je tržište...

Na pomolu banane s jestivom korom ili rođak dosadašnje s čudnim okusom

Dok su Japanci uzgojili bananu s jestivom korom, bananama kakve znamo prijeti istrebljenje zbog zloćudnih gljivica, tzv. Tropical race 4. Pa, ako je banana...

Tamarind

Tamarind je dugoživuće, srednje visoko, grmoliko stablo, koje dosegne visinu 12,1-18,3 metara. Listovi su zimzeleni, svijetlozelene boje, eliptična oblika. Obično su manji od 5...