Kako ispravno jesti voće?

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Ma kako smiješno zvučao naslov, oko voća se lome mnoga koplja, pa da razbijemo neke mitove koji vas dovode u zabludu

Voće je puno vitamina, vode, vlakana i hranjivih tvari, a priče oko toga kako ga zapravo treba konzumirati pune su nedosljednosti i razlika. Recimo, postoji teorija da bi ga trebalo jesti na prazan želudac, jer ako ga jedete s drugom hranom, fermentira u želucu.

Po toj logici, šećer iz voća započinje proces fermentacije druge hrane, što uzrokuje probleme s probavom i plinove.

No, stručnjaci se ne slažu s tom teorijom, objašnjavajući da bi se taj proces odigrao u slučaju kad u želucu ne bi bilo kiseline. Ovako, pošto u želučanoj kiselini postoji velika koncentracija klorovodične kiseline, ona ubija bakterije koje se hrane šećerom prije nego što stignu prijeći na drugu hranu i razmnožiti se.

Zapravo, jedan od glavnih zadataka želuca je sterilizacija hrane pomoću kiseline, tako da bojazni od fermentacije u želucu nema.

Jednako tako, tvrdi se da tijelo teže probavlja ugljikohidrate iz voća kad se kombinira s drugom hranom, što također nije istina.

Tijelo putem gušterače izlučuje enzime potrebne za probavu ugljikohidrata, bjelančevina i masnoća, što su građevni elementi svake hrane, stoga nema problema s probavljanjem bilo čega.

Što se tiče plinova, oni se ne razvijaju u želucu nego u crijevima, a hrani je potrebno šest do deset sati da dođe u crijeva nakon što je pojedemo.

Sve u svemu, jedite voće kad god poželite i u količinama koje vam odgovaraju, glavno je da ga jedete, sve ostalo su bajke.

Izvor: Metro portal

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Pohani lungić u umaku od buće

Ovo jelo bit će dilema mnogih rasprava, jer najukusniji i najmekši dio svinjskog mesa nije uobičajeno pripremati na ovaj način. Ali neke namirnice moram...

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Povezani članci

Limelon – nova sorta voća na europskom tržištu

Posebna sorta dinje s visokim sadržajem šećera i blagim okusom limete brzo je postala popularna na europskom tržištu. Nizozemska tvrtka HillFresh na europsko je tržište...

Na pomolu banane s jestivom korom ili rođak dosadašnje s čudnim okusom

Dok su Japanci uzgojili bananu s jestivom korom, bananama kakve znamo prijeti istrebljenje zbog zloćudnih gljivica, tzv. Tropical race 4. Pa, ako je banana...

Tamarind

Tamarind je dugoživuće, srednje visoko, grmoliko stablo, koje dosegne visinu 12,1-18,3 metara. Listovi su zimzeleni, svijetlozelene boje, eliptična oblika. Obično su manji od 5...