Kako jesti voće?

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Slavni američki kardiokirurg turskog podrijetla Dr. Mehmet Cengiz Oz, široj javnosti poznatiji kao Dr. Oz proslavio se nakon što je 2004. godine nastupio na Oprah Showu. Trenutno Dr. Oz ima svoju emisiju u kojoj savjetuje ljude o osobnom zdravlju. Jedna od tema koje Dr.Oz najviše zagovara je pravilna prehrana kao put do zdravlja, pa tako ima svoje i drugačije mišljenje o tom kako se jede voće.

Primjerice, većina ljudi smatra kako jesti voće znači samo kupiti voće, nasjeći ga na kriške te staviti u usta. Ipak, to nije tako jednostavno – pročitajte savjete Dr. Oza.

Koji je ispravan način jedenja voća?

Voće ne treba jesti poslije obroka, već na prazan želudac. Jedenje voća igra glavnu ulogu u detoksifikaciji organizma, kojeg snabdjeva s velikom količinom energije za mršavljenje i za druge životne aktivnosti.

Recimo pojedete dvije šnite kruha, a zatim komad voća. Komad voća je spreman proći ravno kroz želudac u crijeva, ali ga kruh sprečava u tome. U međuvremenu, cijeli obrok se raspadne i fermentira i pretvara u kiselinu. Beznačajna količina voća dolazi u kontakt s hranom u želucu, pospješuje probavu i sokove, pa se cijela masa takve hrane počinje kvariti. Zato dolazi i do napuhnutosti.

To se ne događa s nekim plodovima, kao što su npr. naranče i limuni, jer su oni su već kiseli. Ako jedete voće na ispravan način, steći će te svu tajnu ljepote, dugovječnosti, zdravlja, energije, sreće i normalnu težinu. Također ne zaboravite kako nije preporučljivo piti hladnu vodu nakon obroka, jer to pospješuje pojavu bolesti raka.

Voćni sokovi ili cijeli plod?

Ako želite piti voćni sok – pijte samo sok od svježeg voća, a ne koncentrat sokova iz konzervi. Nemojte piti prigrijan sok niti  jesti kuhano voće, jer tada ne dobivate njegove hranjive tvari. Kuhanjem uništavate sve vitamine.

Jedenje cijelog ploda je bolje nego pijenje soka. Ako želite piti voćni sok, pijte ga sporo – gutljaj po gutljaj, jer morate ga pomiješati sa slinom prije gutanja. Svakog trećeg dana možete jesti voće kako bi brzo očistili svoje tijelo od toksina. Ako tri dana jedete samo voće i pijete voćni sok iznenadit ćete se i sami kad vam prijatelji kažu da izgledate svježe.

Voćke i njihova obilježja

Kivi – mali ali moćni, dobar izvor kalija, magnezija, vitamina E i vlakana. Ima dvostruko više C vitamina nego naranča.

Jabuka – iako jabuka ima mali sadržaj vitamina C, ona je antioksidativna i flavonoidna i povećava aktivno djelovanje vitamina C, čime smanjuje rizik raka debelog crijeva, srčani i moždani udar.

Jagoda – spadaju među glavno voće, koje ima najveću antioksidantnu moć i štite organizam od nastanka raka, začepljenja krvnih žila i slobodnih radikala.

Naranča – svakodnevno vam mogu pomoći kao zaštita od prehlade te snižava kolesterol, sprečava i rastvara bubrežni kamen i smanjuje rizik raka na debelom crijevu.

Lubenica – najbolje piće za gašenje žeđi. Sastoji se od 92% vode, a puna je glutationa, koji pomaže i pojačava imuni sustav. Također je ključni izvor likopena, oksidanta u borbi protiv raka. U lubenicama se nalaze vitamin C i Kalij.

Guava i papaja – guava i papaja su šampioni po sadržaju vitamina C. Guava je također bogata vlaknima koja pomažu sprečavanju opstipacije. Papaja je bogata karotinom i dobro djeluje na vid.

Izvor: She.hr

Prethodni članakŠto piti nakon vježbanja?
Sljedeći članakLuksuzna ruska salata

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Pohani lungić u umaku od buće

Ovo jelo bit će dilema mnogih rasprava, jer najukusniji i najmekši dio svinjskog mesa nije uobičajeno pripremati na ovaj način. Ali neke namirnice moram...

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Povezani članci

Limelon – nova sorta voća na europskom tržištu

Posebna sorta dinje s visokim sadržajem šećera i blagim okusom limete brzo je postala popularna na europskom tržištu. Nizozemska tvrtka HillFresh na europsko je tržište...

Na pomolu banane s jestivom korom ili rođak dosadašnje s čudnim okusom

Dok su Japanci uzgojili bananu s jestivom korom, bananama kakve znamo prijeti istrebljenje zbog zloćudnih gljivica, tzv. Tropical race 4. Pa, ako je banana...

Tamarind

Tamarind je dugoživuće, srednje visoko, grmoliko stablo, koje dosegne visinu 12,1-18,3 metara. Listovi su zimzeleni, svijetlozelene boje, eliptična oblika. Obično su manji od 5...