Naranča

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Suptropska je biljka iz porodice Rutaceae. Može živjeti do 500 godina. Plod je ukusan i sočan, ovalnog oblika. Zimzeleno je drvo iz jugoistočne Azije, roda Citrus. Uzgaja se u regijama s toplom klimom poput Sredozemlja, Južne Afrike i Kalifornije.

U zemlji podrijetla Indiji na sanskrtu se naziva na rangi ili naranja, dok su Englezi prijevod norange pretvorili u današnji orange. U dosta jezika naranča se naziva “kineska jabuka” (npr. u nizozemskom “Sinaasappel“, te u njemačkom “Apfelsine“). Po riječi naranča nazvana je narančasta boja.

Riječ naranča dolazi iz sanskritske riječi nāraṅgaḥ, što znači narančino drvo. Mačke odbija kora naranče.

Ima mirisne bijele cvjetove i okruglo voće sa žućkastom i crvenkastom korom i kašastim sadržajem podijeljenim u kriške. Stablo je visoko do 12 m, a zimzeleni listovi su veliki 4-10 cm. Narančino stablo u prosjeku daje plodove čak sto godina. U povijesti je, međutim, poznato tzv. Constableovo stablo, narančino stablo koje je donešeno u Francusku 1421. godine i živjelo je čak 473 godine. Ističu se Citrus sinensis – slatka naranča, i Citrus aurantium – seviljska ili kisela naranča, a postoji više vrsta naranača koje se razlikuju po veličini, boji i kakvoći. Ovo voće ima slatkasto – kiselkasti sok, a ima pH vrijednost od 2.5 do 3, ovisno o dobi i veličini, a voda čini 85 % naranče. Naranče su zelene prije nego procvatu, no neke naranče u jugoistočnoj Aziji su zelene kore i narančaste su iznutra.

To je citrusno voće. Jedno stablo u povoljnim uvjetima može roditi i do 1000 plodova, a najčešće daje 500 plodova godišnje. Plodovi rastu od studenog do svibnja. Svrstavaju ga i najplodnije voće poslije grožđa i banana. Pradomovina naranče su Indija i Kina. Najčešće uspijeva u toplijim ili južnim krajevima.

Vrste naranči:

Kisela naranča (lat. Citrus aurantium) se često koristi za pravljenje marmelade i likera, a koristi se i u farmaceutskoj tehnologiji. Drugi nazivi su bigarada i seviljska naranča. Uzgaja se na području tropske i suptropske klime, u Kini i Indiji. Često se koristi u kubanskoj kuhinji kao marinada za meso. Usplođe gorke naranče je sastavnica gorkih čajeva. Plodovi ove vrste nisu jestivi, te su manji i gorči nego u slatke naranče, a eterično ulje ima oporiji miris.

Velika naranča nastala je 1820. mutacijom u jednom voćnjaku u Brazilu. Mutacijom je nastao diploidni plod, u kojemu se manji plod nalazi unutar kore većeg ploda, i nema sjemenke. Potom je velika naranča dovedena u Kaliforniju 1870. nakon čega postaje popularna i širi se po svijetu. Cvjetovi velike naranče nalikuju ljudskom pupku.

Naranča valencija je vrsta naranče koju je stvorio kalifornijski agronom William Wolfskill, na njegovu imanju Santa Ana. Ime dolazi od španjolskog grada Valencije, poznatom po odličnim narančama. Plod je prosječna promjera 2,7 – 3 cm (70 – 76 mm). Komercijalna žetvena sezona traje od ožujka do lipnja. Ove naranče su jedine u svijetu koje narastu za vrijeme ljeta. Prvenstveno se uzgajaju za proizvodnju soka.

Crvena naranča sadrži pigment antocijanin, pa je zbog toga crvene boje. Smatra se da je hibrid mandarine i grejpa. Nema koštice i gorka je okusa. Sok joj je gorak i crvene boje te često se koristi za pravljenje koktela. Koristi se također i za pravljenje sorbeta te za aromu piva. Obrok jedne crvene naranče sadrži 28% preporučenih dijetalnih vlakana, a ima više šećera nego slatka naranča. U nekim zemljama crvene naranče vide kao simbol Isusove smrti.

Bergamot naranča (lat. Citrus bergamia Risso) je malen, kruškoliki mirisni agrum koji je dobio ime po talijanskom gradu Bergamo, u čijoj se okolici uzgaja ta vrsta. Uzgaja se u Italiji, Brazilu i SAD-u, a potječe iz Francuske. Raste na malom drvetu u proljeće. Njegova esencijalna ulja se koriste u aromaterapiji. Koristi se za pripremu parfema. Iako ima mnogo koristi, bergamot je fototoksičan, čini kožu osjetljivijom na UV zrake, pa poslije nanošenja preparata sa aromatičnim uljem bergamota se ne smije izlagati suncu.

Jaffa je vrsta naranče koja raste u Izraelu i suptropskoj regiji. Ima sladak okus i lijep miris. Svjetle je kore. Sazrijeva u proljeće. Po njoj su nazvani jaffa keksi. Ove naranče su jako popularne i u Velikoj Britaniji, gdje je Rikard I. Lavljeg Srca proveo zimu 1191. među jaffa narančama za vrijeme križarskih ratova.

Gorka naranča je, kako to i samo ime kaže, gorka vrsta ove najraspostranjenijeg citrusa u tropskoj i suptropskoj klimi. Uzgaja se radi prerade u prehrambenoj i kozmetičkoj industriji, a ne za jelo u svježem stanju jer je pregorka. Bogat sadržaj pektina i tvari arome čini je dobrim izborom za marmelade, prirodnom aromom te za kandiranje. Poznato neroli eterično ulje dobiva se upravo od ove vrste.

Bergamot naranča – C. aurantium var. bergamot – Uzgaja se radi kore koja se može kandirati, ali i radi vrlo kvalitetnog eteričnog ulja. Jedan od zaštitnih znakova bergamot naranče je svakako poznata mješavina crnog čaja Earl Grey, čiji osebujni, svojstveni miris dolazi upravo od Bergamota.

Ljekovito djelovanje

Poput slatke naranče, i gorka je nutraceutik bogat fitotvarima (terpeni, flavanoli, flavonoidi, glukarati). Slijedeća istraživanja ispitivala su njenu ljekovitu primjenu.

– 25% emulzija esencijalnog ulja kože naranče ispitivana je u tretmanu kožnih gljivica (Tinea corporis, cruris & pedis) kod 20 pacijenata. 80% njih je u 1 do 2 tjedna bilo izliječeno, a ostalih 20% u 2 do 3 tjedna, čime je gorka naranča pokazala fungistatično i fungicidno djelovanje protiv niza patogenih dermatofita. (Ramadan 1996)

– Klinička istraživanja potvrdila su da proizvodi za mršavljenje koji sadrže gorku naranču imaju učinkovito pomoćno djelovanje na mršavljenje. Riječ je o djelatnom sastojku sinefrinu, koji je alkaloid građe slične poznatom epinefrinu, koji pokazuje lipolitičko djelovanje u masnim stanicama, ali samo u visokim dozama, i štetnu nuspojava je tendencija povišenja krvnog tlaka. Sinefrin dosad nije pokazao ozbiljne nuspojave. (Fugh-Berman 2004)

– Brojna istraživanja rade se u potrazi za najboljim termogenim suplementom, a koji neće pokazivati štetne nuspojave. Tako se najpoznatija i najjača, ali ujedno i najopasnija termogena tvar efedrin (alkaloid) našla van preporuka i sredstava za mršavljenje, a bilo je čak i smrtnih slučajeva kod predoziranja. Sinefrin iz gorke naranče se pokazao kao dobitni zamjenik. Naime, studije su pokazale da proizvodi na bazi gorke naranče povećavaju metabolizam, a time i očituju termogeno djelovanje, pa su tako najbolja zamjena za neprežaljenu i opasnu efedru poznatu i kao Ma huang. Preuss 2002

– Neka novija istraživanja u tijeku bave se potencijalnim antikancerogenim djelovanjem kalcij glukarata, posebno kod raka dojke.

Aromaterapija

Jedna studija sa zamorcima o o eteričnim uljima relaksantima na dišni sustav, 4 su (od kojih je jedno bilo i ulje gorke naranče) od 22 ispitana ulja su pokazala mjerljiv pomak u kontrakturi odnosno opuštajućem tonusu na trahealne i ilealne glatke mišiće. (Reiter 1985)

Upozorenja

Neke alergične osobe mogu pokazati kontaktnu alergiju na naranču, njeno ulje i proizvode. Alergijska reakcija se ispoljava u kontaktu ali i u fotokontaktu s mirisom bogatim uljem naranče. Od eteričnih ulja citrusa ispitanih na fototoksičnost izdvojili su se eterična ulje gorke naranče i limete, koja sadrže veće količine oksipeucedanina koji izaziva fotopigmentaciju kod zamoraca bez prethodno vidljivog crvenila. (Naganuma 1985)

Osobe koje uzimaju antibiotik ciklosporin također trebaju paziti da ne istovremeno ne konzumiraju ili u kozmetičke svrhe koriste eterično ulje gorke naranče jer je ispitivanje pokazalo da može doći do interakcije. (Hou 2000)

Naranče potječu iz Indije i Kine, a neke vrste su vjerojatno nastale na sjeveroistoku Bangladeša prije 7000 godina. Prije 16. stoljeća samo us kisele naranče rasle u Italiji, gdje su se pojavile za vrijeme Rimskog Carstva, oko 150. g. prije Krista [8]. Slatke naranče su u Italiju, Španjolsku, Portugal i Francusku portugalski trgovci donijeli u 15. stoljeću. Potom su iz Europe naranče prenesene u Sjevernu i Južnu Ameriku, Australiju i Afriku.

Stablo naranče je u mnogim kulturama simbol braka i ljubavi. Naranče se ponekad nalaze na renesansnim slikama bračnih parova. Na vjenčanjima mladenke često stavljaju narančin cvijet u kosu ili nose bukete od tih cvijetova na vjenčanju, a cvijetovi često služe i kao dekoracija na vjenčanim tortama. Na Siciliji se slika Djevice Marije ukrašava grančicama naranče. Narančin cvijet je državni cvijet Floride. Naranča je navodno sudjelovala u početku trojanskih ratova, jer je “zlatna jabuka” (Hesperidum mala) koju je Paris dao Afroditi vjerojatno bila naranča.  Prema mitologiji, jedan od 12 zadataka koje je Herkulu zadao Euristej je bio da donese zlatne jabuke iz vrta Hesperida, sa stabla koje je čuvao zmaj. Zapisi o narančama na grčkim i rimskim freskama i u prvim japanskim pjesmama. Izložba naranči na kinesku Novu godinu objavljuje želju za sreću i prosperitet tijekom sljedećih 12 mjeseci.  U feng shuiu narančino stablo se smatra simbolom bogatstva i blagostanja.

U Španjolskoj se osušeni cvjetovi naranče koriste za pravljenje čaja. Drvo naranče se koristi kao rašpica za nokte. Ušećerena (kandirana) kora se dodaje kolačima. U Dalmaciji od narančine kore se pravi desert arancini. Naranča se koristi u pripremi raznih jela. Pčele koje oprašuju narančin cvijet, mogu dati med koji ima blagi okus naranče. Narančin cvijet Arapi često koriste u pripremi raznih jela. Uz to, koristi se u pravljenju parfema. Naranče se često koriste u pravljenju kozmetike.

Od naranača se često proizvodi sok, čiji je najveći proizvođač Brazil. Gotovo 90% naranača se prerađuje u sok.  Sok od naranče je izvor vitamina C, kalija, folne kiseline i flavonoida, a sadrži najmanje 20 aminokiselina. PH vrijednost soka od naranče je obično 3.5.  Od jedne naranče se najčešće dobije 90 grama soka. Proizvođači često dodaju u sok limunsku kiselinu. Sok od naranče je dobar za zdravlje, samo ako se pije na prazan želudac, može izazvati želučane probleme. Narančin sok se kao lijek primjenjuje od 10. stoljeća.

Narančin žele se nalazi u jaffa keksima, koje je 1927. vjerojatno stvorio John Langlands, tadašnji vlasnik tvrtke McVitie. Keksi su kružnog oblika, opseg im je 54 mm. Imaju tri sloja: biskvit, narančin žele i čokoladni preljev. Neki ljudi ih zovu kolači, a neki keksi, pa se često pitaju kako bi se bolje trebali zvati.

Od naranača se pravi eterično ulje. Ono se dobiva na tri načina: tiješnjenjem iz svježih plodova, parnom destilacijom iz svježeg usplođa i destilacijom nusprodukta koji zaostaje prilikom industrijske proizvodnje. Usplođe slatke naranče sadrži 1,5 – 2% eteričnog ulja kojem je glavna sastavnica limonen (96%). Već su drevne civilizacije poput poznavale neka umijeća korištenja narančinog eteričnog ulja. Djeluje fungicidno i baktericidno i tonizira rad srca.

Naranča ima puno fitokemikalija koje djeluju kao antioksidansi i pomažu uklanjanju stanica karcinoma. Poboljšava rad probavnog sustava, ali može kod osjetljivih osoba izazvati tegobe, ako se previše konzumira. Odlično djeluje protiv alergija, upala i virusa. Također, pomaže radu imunološkog sustava. Znanstvena istraživanja Organizacije za znanstvena i industrijska istraživanja Commonwealtha (CSIRO) pokazuju da jedan obrok citrusnog voća dnevno smanjuje rizik od moždanog udara za 19 %. Narančina kora pojačava apetit, te pomaže kod nadutosti i grčeva u želucu. Naranče se često koriste kao osvježivač zraka.

Naranča u prehrani

Od nutritivnih svojstava, treba istaknuti vrlo povoljan sadržaj vlakana (2g/100g), te vitamina C po kojemu je i poznata (53mg/100g). No, naranča postaje sve interesantnija po sadržaju fitotvari, naime naranča ima preko 270 različitih fitotvari!

– bijela kožica iz naranče sadrži bioflavonoide koji dodatno pomažu u apsorpciji vitamina C. Narančin sok nema bioflavonoida, a ako odstoji duže vrijeme na policama dućana razina vitamina C će se sniziti;
– glukarati se također nalaze u bijeloj kožici, a proučavaju se zbog potencijalno korisnih svojstava u prevenciji raka dojke, i smanjenju PMS-a;
– flavonoidi hesperidin i tageritin pokazuju svojstva zaštite od bolesti srca i nekih oblika raka;
– limonoidi (limonin i nomilin) osim što daju karakterističan kiseli okus, zaštićuju pluća i inhibiraju nastanak tumora;
– terpen limonen također ima anti-kancerogena svojstva;
– naranča sadrži oko 20 različitih karotenoida, među kojima lutein, zeaksantin i beta-kriptoksantin, a svi posjeduju znatna antioksidativna svojstva.

Nedavno provedena studija provedena u Michigan State University pokazuje da kod životinja svježe iscijeđeni narančin sok smanjuje pojavu raka debelog crijeva za 22%. Fitotvari iz naranče i njenog soka – flavanoni, limonoidi i kumarini – inhibiraju razvoj nekih tumora. Trenutno se misli da ovi spojevi utječu na stanice unutrašnjeg sloja debelog crijeva, tako da one postaju manje pogodno mjesto za razvoj stanica raka.

Kod konzumiranja naranči treba voditi računa i o slijedećem:

Osobe koje su podložne stvaranju kalcij-oksalatnih kamenaca trebaju pripaziti na unos naranči, koji svakako ne bi smio biti pretjeran, a za nadoknadu vitamina C treba se izabrati drugo voće, što ne bi trebao biti problem. Pretjerana konzumacija naranči može prouzročiti plinove u probavnom sustavu kod osjetljivih osoba.

Izvor: Wikipedija

Prethodni članakLubenica – povrće!!!
Sljedeći članakLimun

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Povezani članci

Limelon – nova sorta voća na europskom tržištu

Posebna sorta dinje s visokim sadržajem šećera i blagim okusom limete brzo je postala popularna na europskom tržištu. Nizozemska tvrtka HillFresh na europsko je tržište...

Na pomolu banane s jestivom korom ili rođak dosadašnje s čudnim okusom

Dok su Japanci uzgojili bananu s jestivom korom, bananama kakve znamo prijeti istrebljenje zbog zloćudnih gljivica, tzv. Tropical race 4. Pa, ako je banana...

Tamarind

Tamarind je dugoživuće, srednje visoko, grmoliko stablo, koje dosegne visinu 12,1-18,3 metara. Listovi su zimzeleni, svijetlozelene boje, eliptična oblika. Obično su manji od 5...