Nektarina

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Nektarina je podvrsta breskve, koja je svojom glatkom korom postala prepoznatljiva. Redgold i Sunglo najčešće su vrste. Imaju sočno meso, jako su slatke, a najvažnija prednost je da se meso lagano odvaja od koštice. Dozrijevaju u ljeto i tada su preporučljive, kao i breskve, zbog beta-karotena koje sadrže.

Nektarina je mutacija breskve s glatkom umjesto s inače blago dlakavom kožom.

Koža nektarine je glatka. Iznutra je žućkasta, a na bijeloj nektarini svijetložuta. Koštica nektarine se teško može razlikovati od normalnoe koštice breskve.

Glatka koža je recesivna genetska osobina, pa drveće breskve može povremeno nositi nektarine ili uzgajati stablo breskve iz nektarinske koštice. Zato se stabla nektarine razmnožavaju aseksualno cijepljenjem na podlogu od breskve ili šljive.

Nektarina je bila poznata već na prijelazu vremena u Kini, Perziji i Grčkoj , u Engleskoj se uzgaja od 17. stoljeća. Nektarina je postala popularna tek posljednjih desetljeća, uglavnom uzgojem u Sjedinjenim Državama . Uglavnom se uzgaja u Italiji, Francuskoj, Španjolskoj, Grčkoj, Kaliforniji, Čileu i Južnoj Africi. Rasprostranjena pretpostavka da je nektarina križanac breskve i šljive moderna je legenda.

Fiziološka kalorijska vrijednost iznosi oko 225 kJ / 100 g (= 53 kcal / 100 g), ovisno o sadržaju vode i šećera.Sjeme nektarine vrlo je toksično ako se konzumira prekomjerno, jer sadrži oko 8 posto amigdalina koji oslobađa vodikov cijanid.

Prethodni članakGrejp
Sljedeći članakŠipak – nar

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Pohani lungić u umaku od buće

Ovo jelo bit će dilema mnogih rasprava, jer najukusniji i najmekši dio svinjskog mesa nije uobičajeno pripremati na ovaj način. Ali neke namirnice moram...

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Povezani članci

Limelon – nova sorta voća na europskom tržištu

Posebna sorta dinje s visokim sadržajem šećera i blagim okusom limete brzo je postala popularna na europskom tržištu. Nizozemska tvrtka HillFresh na europsko je tržište...

Na pomolu banane s jestivom korom ili rođak dosadašnje s čudnim okusom

Dok su Japanci uzgojili bananu s jestivom korom, bananama kakve znamo prijeti istrebljenje zbog zloćudnih gljivica, tzv. Tropical race 4. Pa, ako je banana...

Tamarind

Tamarind je dugoživuće, srednje visoko, grmoliko stablo, koje dosegne visinu 12,1-18,3 metara. Listovi su zimzeleni, svijetlozelene boje, eliptična oblika. Obično su manji od 5...