Hrana koju gušterača ne podnosi

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Prehrana koju će vam liječnik odrediti ako dođe do upale gušterače vrlo je stroga, a posljedice nepridržavanja još su tegobnije. Izbjegnite ove ekstremne situacije na vrijeme pazeći koje ćete zalogaje i koliko njih unijeti tijekom dana.

Gušterača je organ koji je dio endokrinog sustava, a nalazi se iza želuca. Najpoznatija je po tome što izlučuje inzulin, hormon koji kontrolira razinu šećera, tj. glukozu u krvi.

Zdrava gušterača stalno i besprijekorno regulira razinu šećera u krvi, čineći je ujednačenom tako što izlučuje inzulin u količini koja točno odgovara smanjenju i povećanju razine glukoze tijekom dana. Hormon inzulin proizvode beta-stanice koje se nalaze u gušterači. Ako beta-stanice ne proizvode dovoljno inzulina, dolazi do povećanja razine glukoze u krvi, odnosno hiperglikemije. Suprotna pojava, smanjena razina glukoze u krvi, naziva se hipoglikemija. Jetra pomaže gušterači u reguliranju razine šećera u krvi tako što pohranjuje višak glukoze u obliku koji se naziva glikogen. Kad dobije uputu od gušterače, jetra ponovno pretvara glikogen u glukozu, koju tijelo potom može upotrijebiti.

Osim toga, gušterača proizvodi niz enzima koji pomažu u probavnom procesu. U slučaju da se u gušterači razvije upala, može se razviti pankreatitis.

Alergeni

Ako imate nisku toleranciju ili ste osjetljivi na neku hranu, nemojte je jesti jer to može dovesti do povećanja slobodnih radikala u vašem sustavu, pa i upala vezanih uz pankreatitis. Na Sveučilištu Maryland Medical Center zaključili su da alergeni povećavaju rizik od razvoja poteškoća s gušteračom. Alergeni mogu biti mlijeko, sir, jaja i drugi mliječni proizvodi, kao i namirnice kojima su dodani kemijski aditivi i konzervansi, pšenica, kukuruz i soja.

Transmasne kiseline i općenito puno masnoća

Industrijski obrađene namirnice bogate transmasnim kiselinama (margarin, hrana pržena u očvrsnutim biljnim mastima i slatkiši koji ih sadrže) mogu dovesti do razvoja žučnih kamenaca. Jedan od vodećih uzroka pankreatitisa je kad se žučni kamenac zaglavi u gušterači i blokira kanal koji otpušta enzime potrebne za ispravnu probavu hrane. Trebali biste smanjiti količinu crvenog prerađenog mesa i umjesto toga proteine jesti iz nemasnih izvora, kao što su riba i grah. Smanjiti, a ako je moguće i potpuno izbaciti procesiranu, pečenu hranu te hranu prženu u nezdravim uljima. Naime, tijelo ne može obraditi ili probaviti masnu hranu ako gušterača ne proizvodi dovoljno enzima probave.

Šećer

Suzdržite se od pretjerivanja u slatkoj hrani, kolačima, slatkišima i žitaricama za doručak, koje su pune šećera. Na MayoClinic.com upozoravaju da se ako ne promijenite prehranu, kronični simptomi pankreatitisa mogu se razviti u rak gušterače. Osim toga, mnoge namirnice bogate šećerom također sadrže velike količine masti, što je još veća prijetnja.

Prejedanje

Osim što je dobro smanjiti količinu zasićenih i transmasti iz prehrane, trebali biste smanjiti ukupnu količinu hrane koju jedete. Prejedanje opterećuje gušteraču, što dovodi do oštećenja i pankreatitisa. Osim toga, pretilost je rizičan faktor za pankreatitis. Smanjenje unosa masti i ukupna potrošnja kalorija dobri su i za gušteraču i većinu drugih organa.

Izvor: Magazin.net.hr

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Pohani lungić u umaku od buće

Ovo jelo bit će dilema mnogih rasprava, jer najukusniji i najmekši dio svinjskog mesa nije uobičajeno pripremati na ovaj način. Ali neke namirnice moram...

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Povezani članci

Čokolada u prevenciji bolesti srca?

Umjerena konzumacija čokolade je u istraživanju američkih znanstvenika povezana s prosječno 10% manjim rizikom za bolesti srca. Znanstvenici s Baylor College of Medicine u Houstonu...

Povlačenje i opoziv proizvoda VIKEND NAREZAK

Ako ste već kupili vikend narezak PPK, a alergični ste na mliječne proteine vratite ga u prodavaonice na dolje označenom linku! Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače...

Rizik zbog pretilosti u djetinjstvu

Australski znanstvenici iz Murdoch Children's Research Institute su povezali pretilost u najranijoj životnoj dobi s povećanjem rizika za promjene na krvnim žilama koje prethode...