Hranom protiv prehlade i gripe!

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Iako je konzumacija zdravih namirnica iznimno važna tijekom cijele godine, ona ima poseban značaj tijekom sezone prehlade i gripe. Kako bi imunološki sustav dobro funkcionirao, on zahtijeva konzumaciju povećanih količina voća, povrća i žitarica.

Stručnjaci tvrde kako našem organizmu tj. imunološkom sustavu treba osam vitamina i minerala iz cjelovitih namirnica. Riječ je o vitaminima E, A i C, bioflavonoidima, karotenoidima, selenu, omega 3 masnim kiselinama i cinku. Njih je vrlo jednostavno unijeti u organizam. Namirnice koje vam predstavljamo će pojačati imunitet tijekom sezone prehlade i gripe.

Naranče i mandarine
Vitamin C otkriven u agrumima nalazi se na vrhu popisa najboljih pojačivača imuniteta. Naime, vitamin C povećava proizvodnju bijelih krvnih stanica koje se bore protiv infekcija, ali i protutijela, povećavajući razinu interferona koji sprječava ulazak virusa. Većina namirnica koje sadrže vitamin C također sadrže i bioflavonoide. One zajedničkim snagama poboljšavaju naš imunitet.

Žitarice
Vitamin E otkriven u sjemenkama i žitaricama opskrbljuje naš imunološki sustav brojnim hranjivim tvarima. Međutim, potrebnih 60 mg je ponekad teško unijeti u organizam. Stoga je spomenuti vitamin neophodno uzimati u obliku dodataka prehrani. Studije pokazuju da su proklijale žitarice i leća najbolji izbor za povećanje imuniteta jer obiluju vitaminom E i cinkom.

Mrkva
Konzumacija ovog povrća bogatog beta-karotenom i drugim karotenoidima, povećava broj stanica koje se bore protiv infekcija. Mrkve također štite od raka, potičući imunološke stanice pod nazivom makrofage na proizvodnju faktora nekroze tumora, koji ubija stanice raka.

Češnjak
Sićušno povrće neugodnog mirisa nudi nekoliko antioksidansa i selen, koji se zajednički bore protiv svih napadača imunološkog sustava. Možete ga koristiti u juhama i umacima ili ga kupiti kao dodatak prehrani u obliku kapsula.

Bademi i lima grah
Namirnice bogate proteinima sadrže cink. Ovaj vrijedan mineral povećava proizvodnju bijelih krvnih stanica koje se bore protiv infekcija i pomaže im da se bore još agresivnije. Ali budite oprezni. Stručnjaci tvrde kako previše cinka u obliku dodataka prehrani (više od 75 miligrama dnevno) može zagušiti pravilno funkcioniranje imunološkog sustava. Najsigurnije se zadržati na dobivanju cinka iz prehrane (15 do 25 miligrama na dan).

Izvor: Ordinacija.hr

Piše: Katarina Ramić

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Povezani članci

Čokolada u prevenciji bolesti srca?

Umjerena konzumacija čokolade je u istraživanju američkih znanstvenika povezana s prosječno 10% manjim rizikom za bolesti srca. Znanstvenici s Baylor College of Medicine u Houstonu...

Povlačenje i opoziv proizvoda VIKEND NAREZAK

Ako ste već kupili vikend narezak PPK, a alergični ste na mliječne proteine vratite ga u prodavaonice na dolje označenom linku! Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače...

Rizik zbog pretilosti u djetinjstvu

Australski znanstvenici iz Murdoch Children's Research Institute su povezali pretilost u najranijoj životnoj dobi s povećanjem rizika za promjene na krvnim žilama koje prethode...