Muči li vas loša probava ovo morate znati

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Oni kataliziraju ili ubrzavaju sve normalne biokemijske reakcije u tijelu. Uključeni su u sve metaboličke funkcije, a mnogi su neophodni za održavanje života. Zašto ih onda uništavamo?

Enzimi su proteini koji pokreću probavu. Neke proizvodi naše vlastito tijelo, dok druge dobivamo putem zdrave prehrane, čime se rasterećuje rad organa, kao što je primjerice gušterača.

Sirove namirnice poput voća i povrća te fermentirane namirnice su izvrsni izvori enzima. Međutim, oni se uništavaju kada se hrana konzervira ili kuha na visokim temperaturama. Istovremeno, djelotvornost enzima ovisi o količini vitamina i minerala u tijelu, posebice magnezija, mangana, bakra, željeza ili cinka, bez kojih ti enzimi ne mogu funkcionirati, piše nutricionistica Anita Šupe u knjizi Istine i laži o hrani.

Zbog toga je prehrana temeljena na industrijski obrađenoj hrani siromašna enzimima. Ipak, kuhana hrana ne mora biti problem (ponekad kuhanje olakšava probavu, jer pruža dodatne hranjive tvari i uklanja toksine i tvari koje onemogućuju rad enzima), bitno je samo da je uravnotežite s unosom sirovih namirnica.

Važnost enzima

Ako su prisutni u hrani, proces probave započne ranije u probavnom traktu. U nedostatku enzima, najveći dio probave odvija se u tankom crijevu. Mogućnost da neprobavljena hrana ulazi u debelo crijevo je tad povećana. Nepotpuno probavljena hrana daje priliku bakterijama koje se nalaze u debelom crijevu da se razmnože i povećaju proizvodnju plina i toksina zbog čega dolazi do osjećaja nelagode, pa čak i bolesti.

Probavni enzimi

Riječ je o skupini od nešto više od 20 enzima. Uglavnom se stvaraju u gušterači koja ih izlučuje u dvanaesterac (gornji dio tankog crijeva), a tamo pomažu u razgradnji napola probavljene hrane.

Prehrambeni enzimi

Njima obiluju sirove namirnice, pa se tako proces probave olakšava već u ustima i želucu. I ne nalaze se samo u povrću i voću, nego i u mliječnim proizvodima, tradicionalno obrađenoj sirovoj ribi te fermentiranim namirnicama kao što su kiseli kupus i tradicionalno ukiseljenom povrću.

Izvor: Magazin.net.hr

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Pohani lungić u umaku od buće

Ovo jelo bit će dilema mnogih rasprava, jer najukusniji i najmekši dio svinjskog mesa nije uobičajeno pripremati na ovaj način. Ali neke namirnice moram...

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Povezani članci

Čokolada u prevenciji bolesti srca?

Umjerena konzumacija čokolade je u istraživanju američkih znanstvenika povezana s prosječno 10% manjim rizikom za bolesti srca. Znanstvenici s Baylor College of Medicine u Houstonu...

Povlačenje i opoziv proizvoda VIKEND NAREZAK

Ako ste već kupili vikend narezak PPK, a alergični ste na mliječne proteine vratite ga u prodavaonice na dolje označenom linku! Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače...

Rizik zbog pretilosti u djetinjstvu

Australski znanstvenici iz Murdoch Children's Research Institute su povezali pretilost u najranijoj životnoj dobi s povećanjem rizika za promjene na krvnim žilama koje prethode...