Proklijale namirnice još su jedan trend u zdravoj prehrani, no pitanje je zaslužuju li zapravo dobru reputaciju

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Svi težimo zdravoj prehrani (barem teoretski), no teško je raspoznati besmislene trendove poput izbjegavanja glutena (osim u slučaju osoba koje boluju od celijakije) i nečeg što je uistinu zdravstveno korisno.

Svaka klica je sjemenka

Sve sjemenke mogu proklijati, no što to znači za našu prehranu?

Unutar sjemenke nalaze se sve tvari koje su budućoj biljci potrebne za rast čim su svi uvjeti poput temperature i vlage za to ispunjeni. Proklijale namirnice su upravo to – mlade biljke. Kako bi se spriječio daljnji rast, klice se uglavnom suše ili pasiraju.

Postoje klice badema od kojih se, na primjer, radi kruh. Od nekih se klica rade tortilje. Klice se mogu usitniti u prah koji se ponekad dodaje zobenoj kaši. Postoji cijeli niz prerađenih proizvoda od klica.

Hranjivost

Klice su navodno hranjivije od sjemenki jer klijanje pretvara unaprijed pripremljene kemijske spojeve u enzime koji olakšavaju pristup hranjivim tvarima neophodnim za rast biljke. Ljudskom organizmu je zato olakšan pristup tim hranjivim tvarima pa bi klice zbog toga trebale biti lakše probavljive.

Dosadašnja istraživanja

Klice se zapravo tek počinju istraživati, no dosadašnja istraživanja ukazuju na to da imaju pozitivne učinke na probavu. Teško je procijeniti koliko su zapravo važne razlike između sjemenke i klica kad je korist jednih neznatno veća od drugih.

Neka istraživanja objavljena u časopisu Plant Foods for Human Nutrition ukazuju na to da na primjer smeđa riža ima između šest i 13 posto više vlakana nakon što proklije.

Problemi klica

Klice mogu biti problematične ako ih kod kuće sami pokušavate napraviti. Idealni uvjeti klijanja su i uvjeti za razmnožavanje bakterija poput salmonele i listerije. Zato je važno da svoje kućne čarolije na kraju dobro skuhate.

Izvor: T – Portal

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Povezani članci

Čokolada u prevenciji bolesti srca?

Umjerena konzumacija čokolade je u istraživanju američkih znanstvenika povezana s prosječno 10% manjim rizikom za bolesti srca. Znanstvenici s Baylor College of Medicine u Houstonu...

Povlačenje i opoziv proizvoda VIKEND NAREZAK

Ako ste već kupili vikend narezak PPK, a alergični ste na mliječne proteine vratite ga u prodavaonice na dolje označenom linku! Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače...

Rizik zbog pretilosti u djetinjstvu

Australski znanstvenici iz Murdoch Children's Research Institute su povezali pretilost u najranijoj životnoj dobi s povećanjem rizika za promjene na krvnim žilama koje prethode...