Rak gušterače možete spriječiti već za doručak

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Zašto omlet s gljivama ili šparogama može smanjiti rizik od razvoja raka gušterače? Hrana bogata selenom i niklom štiti ovaj važan organ. Ovo je posebno važno jer rak gušterače završava smrću 80 posto oboljelih, i to u roku od godinu dana.

Visoke razine elemenata u tragovima, selena i nikla, mogu pomoći u smanjivanju rizika od smrtonosnog raka gušterače, pokazuje novo istraživanje koje je proveo tim američkih i španjolskih znanstvenika.

Rak gušterače obično se dijagnosticira u uznapredovaloj fazi, pa za manje od godinu dana ubije 80 posto oboljelih. Pet godina nakon dijagnoze živo je tek pet posto oboljelih.

I dok selen i nikl smanjuju rizik, visoke koncentracije olova, arsena i kadmija pospješuju razvoj bolesti.

Nikl utječe na količinu željeza koje tijelo može apsorbirati iz hrane, pa je važan za stvaranje crvenih krvnih stanica. Dobar izvor ovog elementa su leća, zob i orašasti plodovi.

Selen je bitan za imunološki sustav i reprodukciju, te sprečava oštećenja stanica i tkiva. Dobar izvor su brazilski orasi, kruh, riba, meso i jaja.

Nutricionisti smatraju da se dovoljne količine ovih elemenata mogu dobiti iz hrane.

U sklopu novog istraživanja stručnjaci su procijenili razine 12 elemenata u tragovima u noktima 118 oboljelih od raka gušterače i usporedili ih s 399 osoba koje nemaju rak. Razine nekih elemenata u tragovima bile su iznimno visoke ili iznimno niske kod oboljelih osoba.

Pacijenti s povišenom razinom arsena i kadmija (nalazi se i u duhanu, pa se pušenje smatra krivcem za trećinu slučajeva raka gušterače) u noktima, imali su 3,5 puta veće šanse dobiti rak gušterače nego oni s najnižom razinom ovih elemenata. A oni s najvišom razinom olova, imali su više nego šest puta veću vjerojatnost da obole.

S druge strane, oni s najvišom razinom nikla i selena imali su od 33 posto do 95 posto manje šanse dobiti rak gušterače. U hranu bogatu niklom ubrajaju se i šparoge, gljive, kruške, grašak i čaj. Selenom su bogati brazilski orasi, sjemenke suncokreta, jaja te masna riba, poput tune i srdele.

Izvor: Magazin.net.hr

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Povezani članci

Čokolada u prevenciji bolesti srca?

Umjerena konzumacija čokolade je u istraživanju američkih znanstvenika povezana s prosječno 10% manjim rizikom za bolesti srca. Znanstvenici s Baylor College of Medicine u Houstonu...

Povlačenje i opoziv proizvoda VIKEND NAREZAK

Ako ste već kupili vikend narezak PPK, a alergični ste na mliječne proteine vratite ga u prodavaonice na dolje označenom linku! Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače...

Rizik zbog pretilosti u djetinjstvu

Australski znanstvenici iz Murdoch Children's Research Institute su povezali pretilost u najranijoj životnoj dobi s povećanjem rizika za promjene na krvnim žilama koje prethode...