Sigurnost hrane u vašem domu i uskrsna tradicija – dobro je ponoviti neka pravila!

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Kuhana, ispuhana, obojena umjetnim bojama ili pak ukrašena na tradicionalan način – jaja su neizostavan simbol Uskrsa. Kako biste izbjegli pojavu bolesti porijeklom iz hrane, važno je znati kako pravilno postupati prilikom pripreme, ukrašavanja i konzumacije jaja.

Kako prepoznati je li jaje svježe?

Svježina jaja se može provjeriti ako se jaje stavi u čašu hladne vode. Svježe jaje ostane na dnu dok starije jaje pluta na površini, što je posljedica zračnog džepa u jajetu koji je veći što je jaje starije.

Kako kuhati jaja?

Što zbog jednostavnosti, što zbog sigurnosti, većina se ljudi radije odlučuje ukrašavati prethodno kuhana jaja. Preporučuje se jaja skuhati neposredno prije bojanja. Prilikom pripreme tvrdo kuhanih jaja, ona bi u posudi trebala biti posložena u jedan red i prekrivena vodom najmanje 2-3 cm preko ruba jaja. Za savršeno tvrdo kuhana jaja, preporuča se zagrijati posudu s jajima do vrenja, a zatim kuhati još 12 minuta.

Kako pravilno bojati jaja?

Jaja se mogu bojati prirodnim ili umjetnim bojama. Prilikom kupovine umjetnih boja za jaja, pripazite da su označene kao prehrambene boje. Osim toga, ne zaboravite kako jaja možete obojati i na sasvim prirodan način – koristeći ljusku luka.Kako ispuhivati jaja?

Ukoliko više volite ukrašavati ispuhana jaja, treba pripaziti da su ona svježa, čista i bez pukotina na ljusci. Jaja je najbolje očistiti mlakom vodom u koju je dodana mala količina deterdženta za čišćenje posuđa. Sirova jaja potencijalan su izvor salmonela koje u organizam mogu biti unesene doticajem usta s ljuskom prilikom ispuhivanja jaja, budući da se bakterije mogu naći i na ljusci, čak češće nego unutar samog jajeta. Kako biste spriječili potencijalnu zarazu, sav pribor i sve površine korištene prilikom ispuhivanja trebaju biti dobro očišćeni nakon upotrebe. Ispuhana jaja prije ukrašavanja trebaju biti također dobro oprana mlakom vodom, iznutra i izvana, kako bi se uklonili svi ostaci sirovog jajeta, te ostavljena da se potpuno osuše na način da se ne kontaminira pult ili posuđe koje se koristi. Kada ste završili s ukrašavanjem ispuhanih jaja, ruke i sav korišteni pribor treba temeljito oprati toplom vodom i sapunom.

Koliko se jaja kad se termički obrade i bojanja mogu dugo stajati?

Poželjno je da jaja koja se farbaju budu svježa. Svježa jaja koja se termički obrade (tvrdo kuhana jaja) moraju se pohraniti na temperaturu hladnjaka i konzumirati u roku do sedam dana, ali pod uvjetom da se izvade iz hladnjaka neposredno prije konzumacije. U hladnjaku se trebaju čuvati u ljusci, a ukoliko je ljuska oštećena ili napukla, trebala bi se konzumirati što prije, odnosno u roku od dva do tri dana. Tvrdo kuhano jaje koje se čuva u hladnjaku potrebno je očistiti od ljuske neposredno prije konzumacije. Jaja već očišćena od ljuske, makar su tvrdo kuhana, potrebno je konzumirati u roku od jednog dana, a i  tijekom tog vremena ih treba čuvati u hladnjaku. Tvrdo kuhana, obojena jaja koja su stavljena u gnijezdo s pravom travom ili stavljena negdje van u travu moraju biti pronađena u roku od najviše 2 sata i obavezno je potrebno oprati ljusku prije nego što se ogule i konzumiraju.

Izvor: HAPIH

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Povezani članci

Čokolada u prevenciji bolesti srca?

Umjerena konzumacija čokolade je u istraživanju američkih znanstvenika povezana s prosječno 10% manjim rizikom za bolesti srca. Znanstvenici s Baylor College of Medicine u Houstonu...

Povlačenje i opoziv proizvoda VIKEND NAREZAK

Ako ste već kupili vikend narezak PPK, a alergični ste na mliječne proteine vratite ga u prodavaonice na dolje označenom linku! Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače...

Rizik zbog pretilosti u djetinjstvu

Australski znanstvenici iz Murdoch Children's Research Institute su povezali pretilost u najranijoj životnoj dobi s povećanjem rizika za promjene na krvnim žilama koje prethode...