Sredozemlje čuva ključ zdravlja

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Pravilna i uravnotežena prehrana ključ je kvalitetnog života, a upravo odabirom raznolikih namirnica osigurat će se optimalan unos energije (ugljikohidrata i masti), bjelančevina,vitamina i minerala i time zadovoljiti nutritivne potrebe organizma, očuvati njegova snaga i psihofizička stabilnost.

Globalizacija i užurbani tempo života današnju su prehranu uvelike odredili. Izbor namirnica i način pripreme jela gotovo se potpuno razlikuje od onih naših baka, pa čak i roditelja.

Atraktivno zapakirani proizvodi, popularni restorani brze prehrane, svjetski trendovi naša su svakodnevica kojom tržište stvara nove prehrambene navike, a dostupnost procesuiranih proizvoda poziva nas na prekomjernu kupovinu, koju, peglanjem kartica plaćamo i našim zdravljem.

Problem nezdrave i loše prehrane leži u neuravnoteženosti koju će nam priuštiti slastan sastav suvremene prehrane, vrlo često sveden na jednostavne ugljikohidrate, zasićene masnoće i ready to use formu. Bilo da se radi o polugotovim smrznutim jelima, instant juhama ili brzom zalogaju s nogu, današnji način prehrane daleko je od osnovnih nutricionističkih načela. Prehrambene navike suvremenog načina života polagano dovode do poremećaja metabolizma i niza bolesti što sustavno narušava naše zdravlje, zato je točno i pravodobno informiranje o štetnim posljedicama takvog načina života od ključne važnosti.

Najvažnije od svega je podsjetiti se na činjenicu da živimo u mediteranskom bazenu i da smo jedna od zemalja koja je izvor najkvalitetnijih namirnica i tvorac raznolikih jela.

Podneblje u kojemu živimo daje nam jedinstvenu prednost jer nam pruža plodove zdravlja koje danas Zapad, tvoritelj instant prehrane, iznimno cijeni i skupo plaća. Mediteranska prehrana na neko je vrijeme uspjela biti zasjenjena sjajem šuškavih pakiranja brze i gotove hrane, no njezina jednstavnost i nutritivna savršenost sve se više vraća u naše tanjure. Principi prehrane naših starih temeljeni su na prirodnim, neprerađenim namirnicama i jednostavnim, “siromašnim”jelima.

Svakodnevan izvor energije predstavlja najmanje jedan obrok složenih ugljikohidrata (tjestenine, riže, kukuruzne krupice ili krumpira). Kombinacijom mahunarki (grah, grašak, slanutak, bob, leća), žitarica i povrća, kroz ukusna variva nekoliko puta tjedno, kvalitetno se zamjenjuje meso. Jaja, mlijeko i mliječni proizvodi (domaći sirevi), kao i voće i gorko povrće (brokula, radič, rikula, raštika) neizostavni su dio svakodnevne prehrane, a riba, osobito plava, na repertoaru je barem jednom tjedno. Baza pripreme jela, kako slanih, tako i slatkih, je visokokvalitetno maslinovo ulje, koje se koristi i u pripremi raznih umaka, salata i šalši. Meso je na stolu dva puta tjedno, najčešće na lešo u povrtno mesnim juhama i rjeđe kroz suhomesnate proizvode (pršut, panceta). Princip mediteranske kuhinje su jednostavna jela, no uvijek začinjena raznim meditaranskim biljem (bosiljak, ružmarin, lovor, origano,…) poznatih ljekovitih svojstava.

Najinteresantnija preporuka mediteranske prehrane je svakako čašica crnog vina, koja se preporuča svakodnevno iza ručka ili večere.Uživa se u bojama i okusima, blaguje se polako, za stolom, s obitelji i prijateljima, a kratki odmor i opuštanje nakon obroka (tzv. siesta) vrijeme je probavljanja i punjenja baterija. Umjerena konzumacija mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda u konačnici formira prehranu s niskim udjelom zasićenih masti, a konzumacija plave ribe i maslinovog ulja stvara optimalan unos i omjer omega-3, omega-6 i omega-9 nezasićenih masnih kiselina. Domaće sezonsko voće i povrće uz vitaminsko-mineralno bogatstvo zajedno sa složenim ugljikohidratima predstavlja odličan izvor dijetalnih vlakana, toliko neprisutnih u prehrani industrijaliziranih zemalja.

Sjetite se da ste potomak Mediterana i da je “preporuka stručnjaka” upravo vaše naslijeđe, a može biti i vaša hrana i vaš stil života. Zato, skrenite do obližnje tržnice, ribarnice, nabavite domaće proizvode, “stare” recepte, servirajte more na stol i vratite se osnovama zdravih životnih navika!

Konačno, i iskustvom dokazano, nabolje stvari u životu najčešće su upravo one najjednostavnije. Vaše zdravlje ovisi o vašim svakodnevnim odlukama, zato obratite pažnju na sezonske i kvalitetne namirnice i odlučite se za ono što i sami jeste, građanin mediteranske zemlje!

Izvor: Definicija hrane

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Pohani lungić u umaku od buće

Ovo jelo bit će dilema mnogih rasprava, jer najukusniji i najmekši dio svinjskog mesa nije uobičajeno pripremati na ovaj način. Ali neke namirnice moram...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Povezani članci

Čokolada u prevenciji bolesti srca?

Umjerena konzumacija čokolade je u istraživanju američkih znanstvenika povezana s prosječno 10% manjim rizikom za bolesti srca. Znanstvenici s Baylor College of Medicine u Houstonu...

Povlačenje i opoziv proizvoda VIKEND NAREZAK

Ako ste već kupili vikend narezak PPK, a alergični ste na mliječne proteine vratite ga u prodavaonice na dolje označenom linku! Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače...

Rizik zbog pretilosti u djetinjstvu

Australski znanstvenici iz Murdoch Children's Research Institute su povezali pretilost u najranijoj životnoj dobi s povećanjem rizika za promjene na krvnim žilama koje prethode...