Tko brzo jede, brže i više se deblja

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

Prebrzim unosom hrane sprječavamo “kontrolne” hormone da na vrijeme jave mozgu kad je dosta jela.

Strpljenja! S vremenom od trave nastane mlijeko. To zaista vrijedi i kad je hrana u pitanju. Jedite polako, bez žurbe. Na taj načina ćete ostati vitki i zdravi. Izreka s početka mogla bi se u prehrambenom smislu prevesti i kao: tko jede polako, jede manje i ostaje zdrav. Opće je poznato da je bolje jesti polako nego proždirati hranu poput životinje, no studija objavljena u časopisu Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism daje tom saznanju službeni, znanstveni pečat.

Dobrovoljci iz bolnice Laiko General Hospital iz Atene u Grčkoj tijekom ispitivanja su konzumirali 300 grama sladoleda. Imali su 30 minuta da ga pojedu. Jedni su ga pojeli u trenu dok su drugi sasvim polako, mirno i staloženo iskoristili predodređeno vrijeme. Znanstvenici su kontrolirali određene krvne pokazatelje prije konzumiranja sladoleda, a zatim svakih pola sata sve do tri i pol sata nakon jela. U krvi se kontrolirao inzulin, glukoza, masnoće i dva posebna hormona koji javljaju mozgu kad je tijelo sito te kad je potrebno prekinuti konzumaciju. Oni koji su uzeli više vremena za jelo imali su veću razinu tih hormona čime se mozgu u pravo vrijeme dalo do znanja da je uneseno dovoljno hrane.

Zaključak je da prebrzim unosom hrane u tijelo sprječavamo hormone da na vrijeme jave mozgu kad je dosta. Tim hormonima treba oko 20 minuta nakon početka jela da uopće nastanu. “Mnogi od nas čuli su kako brzo jedenje dovodi do pretjeranog unosa hrane pa čak i naglog debljanja; postoje brojna istraživanja koja su potvrdila ove teze”, kaže Alexander Kokkinos, voditelj studije.

Stvar je jednostavna; brz unos hrane sprječava sintezu “kontrolnih” hormona, mozak ne reagira na vrijeme zbog čega unesemo previše hrane. Debljanje je stoga neizbježno. Zato jedite polako. Ne prekidajte komunikaciju između mozga i želuca.

U današnje vrijeme kad je život brz i dinamičan to je posebno važno. Brza hrana nije bez razloga “štetna”. Poštujte svoje tijelo i zdravlje i uzmite si dovoljno vremena da ručate i večerate na miru, polako i, ono najvažnije, dovoljno.

Izvor: Metro portal

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Povezani članci

Čokolada u prevenciji bolesti srca?

Umjerena konzumacija čokolade je u istraživanju američkih znanstvenika povezana s prosječno 10% manjim rizikom za bolesti srca. Znanstvenici s Baylor College of Medicine u Houstonu...

Povlačenje i opoziv proizvoda VIKEND NAREZAK

Ako ste već kupili vikend narezak PPK, a alergični ste na mliječne proteine vratite ga u prodavaonice na dolje označenom linku! Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače...

Rizik zbog pretilosti u djetinjstvu

Australski znanstvenici iz Murdoch Children's Research Institute su povezali pretilost u najranijoj životnoj dobi s povećanjem rizika za promjene na krvnim žilama koje prethode...