Podnosite li mlijeko?

Otkrivena tajna Coca-Cole?

Tajna najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svijetu možda je otkrivena! Čini se da je nakon 125 godina objavljen popis sastojaka Coca-Cole. Internetska stranica Thisamericanlife.org objavila...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Stiže nam prvo mlado vino ovogodišnje berbe – Portugizac Plešivica!

Udruga Portugizac Plešivica i ove će godine, uz nadolazeće poznate manifestacije, predstaviti prepoznatljivu robnu marku u duhu zagrebačke tradicije. Prva degustacija već je ove...

Listopad u znaku borbe protiv karcinoma dojke

Na press konferenciji u Verde brunch & caffu u Zagrebu , predstavnici dm-a, udruge P.I.N.K. life te lifestyle tjednika Story predstavili su aktivnosti za...

Volite li putovati – onda su za Vas Tefal plastične posude za na put!

Predstavljamo Tefal plastične posude koje su namijenjene za one koje vole putovati i koji uvijek uz sebe vole imati svoju omiljenu šalicu kave ili...

U nekih se osoba ubrzo nakon obroka koji sadrži mlijeko ili mliječne proizvode javljaju neugodne gastrointestinalne smetnje poput nadutosti, grčeva, mučnine i proljeva.

Simptomi su posljedica smanjene sposobnosti probavljanja mliječnog šećera latkoze, a karakteristično stanje se naziva laktoza intolerancija. Iako laktoza intolerancija ne predstavlja veliku opasnost, ono može znatno smanjiti kvalitetu života.

Laktoza intolerancija zahtijeva povećanu brigu o prehrani. Mlijeko i mliječni proizvodi su glavni izvori laktoze, ali i glavni izvori kalcija (oko 70 % dnevnog unosa kalcija se osigurava ovom skupinom namirnica). Izbacivanje mlijeka i mliječnih proizvoda iz prehrane povećava rizik od prijeloma, osteoporoze i hipertenzije, te ugrožava unos drugih esencijalnih nutrijenata prisutnih u mlijeku (npr. proteini i vitamin B2). Postoje različiti stupnjevi laktoza intolerancije i rijetke osobe ne podnose ni najmanju količinu laktoze dok mnogi mogu bez pojave simptoma konzumirati preporučenu količinu hrane iz skupine mlijeko i mliječni proizvodi. Za ozbiljnije slučajeve laktoza intolerancije preporučaju se drugi prehrambeni izvori kalcija (npr. sitna riba s kostima, tamnozeleno lisnato povrće, brokula, naranče, orašasto voće, tofu i dr.), mliječni proizvodi sa smanjenim udjelom laktoze ili obogaćena hrana i dodaci prehrani.

Učestalost intolerancije laktoze i specifičnosti s obzirom na dob

S obzirom na dob, laktoza intolerancija je češća u starijih osoba koje imaju oslabljenu sposobnost stvaranja enzima laktaze zaslužnog za razgradnju laktoze. Dojenčad stvaraRazličite vrste sira (foto: Wikimedia Commons)dovoljne količine laktaze koja je potrebna zbog probave njihove jedine hrane – mlijekaAktivnost laktaze obično počinje opadati u dobi oko 2 godine, ali simptomi intolerancije laktoze javljaju se kasnije, oko šeste godine ili tek u odrasloj dobi. Simptomi laktoza intolerancije kod djece su blaži i učestalost među djecom je manja nego u odraslih. Izbacivanje mlijeka i mliječnih proizvoda iz prehrane tijekom perioda rasta i razvoja se nikako ne preporučuje.

Zadržavanje sposobnosti probavljanja laktoze i u odrasloj dobi uvelike ovisi o genetskom naslijeđu. Vrlo važan čimbenik je i udio mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani; osobe koje redovito tijekom života konzumiraju mlijeko imaju znatno manju vjerojatnost razvoja laktoza intolerancije.

Laktoza intolerancija može biti i posljedica crijevne infekcije ili npr. upalnih bolesti crijeva. Kod ovakvih slučajeva, nakon rješavanja infekcije tj. nakon izlječenja, i simptomi laktoza intolerancije se obično povuku. Laktoza intolerancije je česta i kod celijakije. Urođena laktoza intolerancija je vrlo rijedak poremećaj; budući da dojenče ne podnosi laktozu iz majčinog mlijeka, koriste se formule bez laktoze.

Učestalost laktoza intolerancije među različitim kulturama izuzetno varira. Npr. laktoza intolerancija je češća u Aziji, Africi, među Indijancima i stanovnicima Mediterana nego u zemljama zapadne i sjeverne Europe.

Kako se dijagnosticira laktoza intolerancija?

Samodijagnoza laktoza intolerancije se ne preporuča i potrebno je posavjetovati se s liječnikom. Čak svaka treća osoba koja smatra da ima laktoza intoleranciju je zapravo nema. Dostupni su dijagnostički testovi koji nakon obroka s laktozom mjere količinu vodika u izdahu ili razinu glukoze u krvi, a kod dojenčadi i male djece se mjeri pH stolice.

Koji su izvori laktoze?

Prvenstveno mlijeko i mliječni proizvodi, međutim, laktoza je sastojak brojnih industrijskih proizvoda pa je potrebno proučavati deklaraciju, a koristi se i kao punilo kod 20 % lijekova. Mlijeko sadrži najviše laktoze, fermentirani mliječni napitci sadrže manju količinu, a najmanje je laktoze je u polutvrdim i tvrdim sirevima.

Kako kontrolirati simptome

– Preporuča se svakodnevno u prehranu uvesti po jedna namirnica iz skupine mlijeko i mliječni proizvodi. Tijekom vremena, količina se može povećavati tako da se unos laktoze Čokoladno mlijeko (foto: Flickr)povećava za 2-5 g. Započinje se s ¼ šalice mlijeka ili kriškom sira.

– U svaki obrok je dobro uvrstiti samo po jednu namirnicu koja je izvor laktoze.

– Mlijeko i mliječne proizvode je bolje jesti zajedno s drugom hranom nego zasebno. Na taj način se usporava pražnjenje želuca tj. usporava se ulazak laktoze u crijeva.

– Razmak između konzumiranja mliječnih proizvoda neka bude nekoliko sati.

– Neke osobe bolje podnose čokoladno mlijeko.

– Neke osobe bolje podnose toplo mlijeko.

– Neke osobe bolje podnose mlijeko s većim udjelom masti.

– Ukoliko mlijeko i dalje izaziva simptome, dobro je prijeći na mlijeko sa smanjenim udjelom laktoze.

– Ne zaboravite da npr. čokolada ili neke mesne prerađevine sadrže laktozu.

– Probajte svaki tjedan povećavati unos laktoze za 5 g.

– Jogurt, kefir i probiotici sadrže manje laktoze i pomažu njenoj probavi.

Najčešće pogreške

– Ukoliko smatrate da će vam određena namirnica zasmetati, vjerojatno i hoće.

– Kao što nije dobro u potpunosti izbjegavati laktozu, nije dobro niti unijeti ogromnu količinu odjednom.

– Nisu svi fermentirani mliječni napitci bez laktoze.

– Mliječne proizvode nije poželjno konzumirati zasebno.

– Osim u mliječnim proizvodima laktoza se nalazi i u drugoj hrani, a ima je i u lijekovima.

– Ukoliko se mlijeko i mliječni proizvodi uopće ne konzumiraju, potrebno je u prehranu uvrstiti drugu hranu bogatu kalcijem, mliječne proizvode sa smanjenim udjelom laktoze, obogaćenu hranu ili dodatke prehrani.

Postoje li sličnosti između laktoza intolerancije i alergije na mlijeko?

Laktoza intolerancija i alergija na mlijeko su sasvim različita stanja. Kod alergije na mlijeko, imunološki sustav kazein i druge proteine mlijeka doživljava kao neprijatelje dok je laktoza intolerancija problem probavnog sustava i imunološki sustav nema nikakvu ulogu.

Izvor: Biologija

Pročitajte još i ovo...

Svečano je otvorena prva butelja Portugisca Plešivica

U organizaciji udruge Portugizac Plešivica, pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarsko te uz podršku Turističke zajednice Zagrebačke županije i Turističke zajednice grada Jastrebarsko, svečano...

Izradite predivne božićne ukrase

Ono što je najljepše od svega, njih možete izraditi u krugu svojeg doma, sa svojom obitelji, posebno djecom, koja će se tome veseliti više...

Zapečeni pileći batak s porilukom – mala improvizacija koja se pretvorila u pravu poslasticu!

Uspješno je odrađen još jedan posao u kuhinji. Jelo je nahvaljeno, sve dok Mali šef nije pojeo sav pire krumpir, a ostatak mesa je...

Povezani članci

Zaslađeni napici – glavni izvor “praznih kalorija”

Istraživanje provedeno u SAD pokazuje kako su zaslađeni napici glavni izvor tzv. praznih kalorija bez hranjive vrijednosti za djecu i tinejdžere. Nakon zaslađenih napitaka slijede...

Kava pomaže u borbi protiv pretilosti, istraživanje je to potvrdilo!

Rezultati istraživanja pokazali su kako je kod žena koje su pile četiri ili više šalica kave dnevno zabilježen ukupni postotak masnog tkiva za 4,1...

Osjetite snagu voća i povrća, otkrijte nove okuse – uz TEFAL Mastermix BL850D blender

Za pripremanje ukusnih vitaminskih smoothia tu je Mastermix BL850D blender snage 1400W sa čak 20.000 okretaja u minuti za savršene rezultate.  Uz ovaj proizvod...